Kies het ideale fototoestel

Kies eerst het type toestel dat u wenst.

Alles begint met de eisen die u stelt aan de kwaliteit van uw foto's en het gebruiksgemak van het fototoestel.

Reflex camera

Wilt u absoluut de allerbeste fotokwaliteit, met name de scherpste foto's en de meeste mogelijkheden qua instellingen met verwisselbare lenzen dan moet u resoluut kiezen voor een reflex toestel.

Met deze toestellen kunt u de lens veel nauwkeuriger en volgens uw eigen wensen afstellen. Verder hebt u met reflex fototoestellen steeds de mogelijkheid om van lens te wisselen en zo de meest geschikte te kiezen voor de gewenste foto. Een afdruk op groot formaat maken van uw mooiste realisatie is met een reflex geen enkel probleem. Een (semi-)professionele fotograaf gebruikt dan ook steeds een reflex toestel, zodat alle opties open blijven.

Compact camera

Zit u liever niet opgescheept met een groot toestel tijdens uw vakanties, feestjes, uitstapjes, maar wilt u toch nog een goede beeldkwaliteit, kies dan voor een compact fototoestel.

Zoals het woord het zegt, zijn deze toestellen een flink stuk kleiner, waardoor ze gemakkelijker in de hand liggen. Het nemen van foto's wordt bijna kinderspel dankzij het duidelijk LCD-scherm op de achterkant van het toestel. De verschillende instellingensmogelijkheden zijn uiteraard wel beperkter dan bij een reflextoestel. Toch zijn met deze compacte digitale fototoestellen de opties ook bijzonder ruim geworden. Filmen in HD, panoramische foto's, foto's met GPS-info, dubbel LCD-scherm, perfecte foto's van personen door een ingebouwde glimlachherkenning. Alles behoort tot de mogelijkheden.

Hybride camera

Zoekt u echter het compromis tussen professionele kwaliteit en compacte flexibiliteit, dan raden wij u een hybride digitaal fototoestel aan.

U beschikt er over alle modaliteiten van een compacte topcamera en kan tevens van lens wisselen naargelang de gewenste foto. Het ideale compromis tussen de 2 andere uitersten met andere woorden.

Alles begint met de batterij

Niets is fijner dan het nagenieten van de vele mooie foto's die u ongedwongen hebt kunnen nemen met uw digitale fototoestel tijdens de vele mooie familie- en/of reismomenten. Maar fototoestellen verbruiken ook batterijen...

Gelukkig zijn de meeste onder hen, zoals reflextoestellen en ook de nieuwste generatie compacte fototoestellen, voorzien van oplaadbare lithium-ion batterijen die veel langer meegaan dan de in goedkopere toestellen gebruikte verwisselbare alkaline batterijen. Deze alkaline batterijen nemen daarenboven veel meer plaats in dan hun compacte lithium-ion batterijen, waardoor uw toestel veel minder elegant oogt en ook minder makkelijk en soepel hanteerbaar wordt. Toch kunt u op unieke momenten niet voorbereid genoeg zijn, en hebt u beter steeds een reservebatterij als alternatief op zak.

Waar u zeker op moet letten bij de aankoop

1. Wil u graag zoveel mogelijk familieleden op de foto?

U vindt het altijd prettig om te weten dat u niet snel beperkt bent in het aantal mensen dat u in groep op één foto wenst te plaatsen. Kies dan zeker voor een fototoestel met breedhoeklens. Het bereik wordt steeds aangeduid door een getal zoals bijvoorbeeld 28mm. Hoe KLEINER dit getal, hoe MEER u op de foto kan vastleggen.

2. Wil u graag de illusie wekken ontzettend dicht bij die tijger te staan?

Neem dan een toestel met een zo'n groot mogelijke zoom. Het biedt u de mogelijkheid om dingen die veraf zijn en waar u moeilijk kan bijkomen toch te fotograferen.

Er bestaan 2 soorten zoom namelijk digitale en analoge zoom. De analoge zoom kan u steeds gebruiken zonder verlies van scherpte en beeldkwaliteit terwijl de digitale zoom vaak met een zeer groot getal wordt voorgesteld, dat eigenlijk maar een berekende waarde is en niet altijd de goeie beeldkwaliteit weergeeft. Indien u fel inzoomt, is de minste beweging zichtbaar. Vaak is het dan ook opportuun om een statief te gebruiken.

3. Wil u van die clown een mooie foto of ook een leuk filmpje?

Weet dan dat de meeste fototoestellen ook de mogelijkheid bieden om leuke filmpjes te maken in HD en zelfs Full HD kwaliteit.

Let in dat geval er wel op dat u steeds een snelle geheugenkaart van minstens 4GB gebruikt zodat u geen haperingen in de opgenomen filmmomenten verkrijgt. Hou er ook rekening mee dat filmpjes meer geheugenplaats innemen dan foto's en ook snellere geheugenkaarten vereisen.

4. Houdt u niet van al die knoppen op de achterzijde van uw fototoestel?

Geen probleem, neem dan een toestel met touchscreen. Voordeel is dat uw vastgelegde filmpjes en foto's groter en duidelijker op het LCD schermpje kunnen worden weergegeven vermits er geen knoppen zitten op het toestel en alle mogelijkheden van het toestel zitten netjes verborgen achter een gemakkelijk touchscreen zodat u enkel die mogelijkheden hoeft aan te toetsen welke u op dat moment nodig heeft.

5. Andere snufjes die u het leven gemakkelijk kunnen maken

Jazeker, weet dat de meeste toestellen over de optie van gezichtsherkenning beschikken en enkele hebben zelfs een automatische glimlachherkenning.

Ook zijn er toestellen met WIFi zodat u geen enkele kabel meer nodig heeft om uw foto's over te zetten naar uw computer of zelfs uw televisie indien mogelijk.

Daarnaast bestaan er ook toestellen met ingebouwde GPS die zelfs de locatie waar de foto werd genomen automatisch vastleggen zodat u nooit meer hoeft na te denken waar uw foto's werden vastgelegd.