Wijnkoeler wijnkast

Wijnbewaarkast

Een wijnbewaarkast is ideaal om wijn langdurig te bewaren en rustig te laten rijpen in optimale omstandigheden. Het belangrijkste is dat de temperatuur niet schommelt. Afhankelijk van de ingestelde temperatuur (indien mogelijk) kan je ze uiteraard ook gebruiken om witte of rode wijnen op drinktemperatuur te brengen.

Door de aanwezigheid van een verwarmingselement kan je de wijnbewaarkast ook in een onverwarmde ruimte zoals de garage of kelder plaatsen. Indien de omgevingstemperatuur te laag is, zal dit verwarmingselement bijspringen en 'opwarmen' tot de gevraagde temperatuur. Let wel op: de ruimte moet vorstvrij zijn!

Cave à vin de vieillissement
Cave à vin de mise à température

Wijnklimaatkast

Een wijnklimaatkast (ook wel wijnkoeler genoemd)kan je gebruiken om wijn op de ideale drinktemperatuur te brengen. Via afzonderlijke temperatuurzones kan je respectievelijk witte en rode wijnen, en champagne of mousserende wijnen in de wijnklimaatkast onderbrengen.

Bovenin is het vaak warmer dan onderin. Zo kan je champagne dus onderin bewaren, rosé bijvoorbeeld in het midden en de betere rode wijnen helemaal bovenaan.

Polyvalente wijnkast

Een polyvalente wijnkast probeert het beste van de twee met elkaar te combineren.

Cave à vin multi températures

Tips

Cave à vin

Temperatuur

De belangrijkste voorwaarde voor het bewaren van wijn is een gelijkmatige binnentemperatuur van de wijnkast: grote schommelingen van de temperatuur zijn uit den boze.

De beste bewaartemperatuur ligt tussen de 8 en 12 graden. Een lagere temperatuur vertraagt het rijpingsproces van de wijn. Speciale veiligheidsvoorzieningen op sommige wijnkasten zorgen ervoor dat de binnentemperatuur zelfs bij een lage buitentemperatuur constant blijft.

Vochtigheid

De ideale vochtigheid ligt tussen de 50 en 80 %. Hierdoor blijft kurk soepel en kan de wijn tijdens het rijpingsproces ademen.

Bij te weinig vochtigheid kan de kurk echter krimpen en kan er te veel lucht aan de wijn, met oxidatie van de wijn tot gevolg. De luchtkwaliteit kan ook constant blijven door de continue aanvoer van verse lucht via een ingebouwd actief koolstoffilter in de wijnklimaat- of wijnbewaarkasten. Dit actief koolstoffilter voorkomt bovendien dat vreemde geuren op de wijn kunnen overslaan.

Cave à vin

Rust

Wijn vraagt om rust : vooral oude wijnen zijn gevoelig voor schokken en trillingen. Bewaar de wijn dus trillingsvrij. De flessenplateaus vangen de schokken op zodat de wijn zich in alle rust verder kan ontwikkelen.

Licht

Een goede wijnkast of -kelder mag geen licht binnenlaten. Vandaar dat wijnkasten met een glazen deur een UV-filter hebben. Deze filter verhindert dat UV-stralen van het daglicht de kostbare wijn aantasten. Zo wordt het rijpingsproces niet verstoord.

Leg de fles neer

Leg de fles neer. Dit opdat de kurk zijn werk zou kunnen doen.

Door het voortdurende contact met de wijn blijft de kurk permanent vochtig en blijft ze de wijnfles zorgvuldig afsluiten. Als de flessen staan gaat de kurk krimpen en kan er lucht tussen de kurk en de flessenhals binnendringen. Door deze bijkomende luchtcirculatie verdampt de wijn, daalt het niveau in de fles en gaat de wijn oxideren.

Liggend bewaren kan ook een nadeel zijn : bij een minderwaardige of zieke kurk kan de wijn een onaangename kurksmaak krijgen. Zelfs de beste wijnkelders kunnen soms niet verhinderen dat wijn een kurksmaak heeft.