3 mythes over OLED tv's: waar of niet waar?

OLED tv's zijn de nieuwste trend in televisietechnologie en hebben in korte tijd veel populariteit verworven. Echter, circuleren er ook veel mythen over OLED televisies op het internet, die sommige mensen ertoe aanzetten om te twijfelen over het kopen van deze televisies. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende mythen over OLED tv's en geven we aan of deze waar of niet waar zijn.

1. OLED tv’s hebben last van inbranden

WAAR/NIET WAAR. De term inbranden verwijst naar het verschijnsel waarbij een beeld op het scherm van een televisie zichtbaar blijft nadat er naar een andere zender is geschakeld. Volgens LG hebben OLED televisies geen last van inbranden zolang hetzelfde (statische) beeld niet uren of zelfs dagen op hetzelfde scherm blijft staan. Er zit namelijk een mechanisme in alle OLED tv’s dat inbranden tegengaat. Dit mechanisme zorgt er voor dat het scherm zo nu en dan gereset wordt waardoor elk OLED lampje in de tv wordt terug gezet naar de basisinstellingen. Hierdoor verdwijnt het ‘’ingebrande’’ beeld vanzelf.

2. OLED tv's hebben een korte levensduur

NIET WAAR. Een andere mythe over OLED tv's is dat ze een kortere levensduur hebben dan andere soorten televisies. Dit komt omdat OLED pixels snel vervagen na verloop van tijd. Echter, is dit niet waar. OLED tv's zijn namelijk ontworpen om jaren mee te gaan en zijn zeer betrouwbaar. De pixels geven wit licht die kleur krijgen door een filter. Zo beweert LG dat hun OLED tv’s een levensduur hebben van 30.00 uur, wat gelijk staat aan 27 jaar wanneer je 3 uur per dag tv zou kijken. Fabrikanten geven tegenwoordig zelfs garanties van minimaal 5 jaar op hun OLED tv's, wat aantoont hoe betrouwbaar deze technologie is.

3. OLED tv’s zijn niet geschikt om op te gamen

WAAR/NIET WAAR. Deze mythe is ontstaan door de hoge input lag op OLED tv’s die in het verleden op de markt zijn gebracht. Voor competitieve gamers is het belangrijk dat een televisie een zo laag mogelijke input lag heeft. Dit betekent dat een tv geen of weinig vertraging in de gameplay veroorzaakt. Vertraging kan namelijk zorgen voor een nadeel t.o.v. anderen. In het verleden hadden OLED tv’s een vrij hoge input lag. Tegenwoordig kan je ervan uitgaan dat een OLED tv een input lag heeft van minder dan 20 ms. Het is echter altijd aanbevolen om de televisie op de game modus te zetten. Dit minimaliseert namelijk de input lag.

Conclusie

Veel van de mythes die bestaan rondom OLED tv’s zijn ontstaan door de onvolkomenheden en problemen van de wat oudere modellen. OLED is namelijk nog een vrij nieuwe technologie en daarom nog steeds in ontwikkeling. Tegenwoordig zijn veel van deze problemen opgelost en hebben de nieuwste modellen hier geen last meer van. Elk jaar worden deze televisies steeds beter!

Hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste televisie? Bekijk onze OLED tv's of alle televisies! Heeft u vragen? Contacteer ons of kom langs in een van onze winkels.