4K (UHD) uitgelegd

4K ook wel Ultra HD (UHD) genoemd staat voor de resolutie van een televisie. Een 4K televisie heeft vier keer scherper beeld dan de eerdere Full HD. 4K tv heeft minimaal 3840 bij 2160 pixels in het beeldscherm. In totaal gaat dit om meer dan 8 miljoen pixels over het gehele scherm. Dit zorgt ervoor dat uw films, foto’s en games een haarscherp beeld weergeven.

UHD televisie

Wanneer we de pixels vergelijken in aantallen is ook een groot verschil zichtbaar. De Full HD televisies hebben namelijk 2 miljoen pixels tegenover de ruim 8 miljoen pixels van een Ultra HD televisie. Het grootste verschil is vooral te zien bij beeldschermen van minimaal 40 inch. Daarnaast is het belangrijk voor het maken van een keuze rekening te houden dat zowel de tv als de bron de resolutie moeten ondersteunen. Door televisiezenders wordt nog geen 4K ondersteund, maar door een UHD blue-ray, spelcomputers en videodiensten zoals YouTube en Netflix wordt het steeds meer ondersteund.

4K resolutie

De 4K resolutie was enkel een beeldresolutie voor bioscopen en bestaat uit 4.096 bij 2.160 pixels. Het verschil met Ultra HD is dat de rij horizontale pixels breder is dan bij 4K. Dit komt doordat de schermen in de bioscoop breder zijn dan een televisie voor thuis. Tegenwoordig kan u ervan uitgaan dat het wordt bedoeld met 4K en UHD televisies. Wilt u nog scherper beeld dan heeft u ook nog de mogelijkheid

Hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste televisie? Neem contact met ons op of kom langs in een van onze winkels.