5 tips om minder energie te verbruiken met uw televisie

Wilt u minder energie verbruiken met uw televisie? Wij geven u graag 5 handige tips om het energieverbruik van uw televisie te verminderen.

Aan de slag met uw televisie

De meeste tips zijn gemakkelijk door u thuis uit te voeren en maken uw televisie snel veel zuiniger.

  • Tip 1: de helderheid van uw tv zachter zetten
  • Tip 2: het beeld verduisteren wanneer u muziek luistert
  • Tip 3: een sleeptimer instellen
  • Tip 4: de tv helemaal uitschakelen
  • Tip 5: een energiezuinige televisie aanschaffen

Tip 1: de helderheid van uw tv zachter zetten

Een gemakkelijk manier om uw energieverbruik snel te verminderen is het aanpassen van de helderheid. Hoe hoger de helderheid, hoe hoger het verbruik. In het menu van uw tv kan u de helderheid makkelijk aanpassen. Sommige televisies hebben een speciale stand zoals een eco- of film modus of passen zich automatisch aan het omgevingslicht aan met een sensor.

Tip 2: het beeld verduisteren wanneer u muziek luistert

Luistert u via uw televisie naar de radio, Spotify of Deezer? Dan is de weergave op uw beeldscherm natuurlijk niet zo belangrijk. Schakel het scherm bijvoorbeeld volledig uit. De meeste tv’s hebben daar een aparte instelling voor. Wanneer uw televisie niet over deze functie beschikt, zet dan de helderheid van de tv zo laag mogelijk.

Tip 3: een sleeptimer instellen

Kijkt u regelmatig nog even televisie voordat u naar bed gaat? Vergeet dan niet de sleeptimer aan te zetten. Mocht u in slaap vallen schakelt de tv automatisch uit en hoeft u zich geen zorgen te maken over het energieverbruik.

Tip 4: de tv helemaal uitschakelen

Als u de televisie met de afstandsbediening uitschakelt gaat deze meestal op stand-by. Dit betekend dat de tv nog steeds een beetje energie verbruikt en wanneer u nog andere apparaten aan de tv verbonden heeft verbruiken deze ook energie. Dit kan al gauw een hoop sluitverbruik opleveren wat natuurlijk zonde is. Plug al uw apparaten in een stekkerdoos met een aan\uit schakelaar, zodat u gemakkelijk al uw apparaten in één keer uit kan schakelen.

Tip 5: een energiezuinige televisie aanschaffen

Televisie van 5 a 10 jaar oud verbruiken veel meer energie dan moderne televisie. Zo was een huishouden een paar jaar geleden gemiddeld €50,- per jaar kwijt een stroom is dat tegenwoordig teruggezakt naar gemiddeld €30,- per jaar. Het verbruik is uiteraard afhankelijk van factoren zoals het schermformaat en het energielabel.

Lees meer over de betekenis van het energielabel van uw televisie.