6 tips om minder energie te verbruiken met uw vaatwasser

Door de vaatwasser zuinig de gebruiken gaat deze langer mee. Daarnaast draagt u bij aan het milieu en bespaart u ook nog eens een hoop energiekosten. Onderstaand geven wij u graag een aantal tips om minder energie te verbruiken bij iedere wasbeurt.

Aan de slag met uw vaatwasser

Met behulp van deze tips wast u de vaat zo energiezuinig mogelijk schoon:

  • Tip 1: maak gebruik van het eco-programma
  • Tip 2: zet alleen een volle vaatwasser aan
  • Tip 3: spoel uw vaat niet op voorhand af
  • Tip 4: zet uw vaatwasser uit
  • Tip 5: gebruik uw vaatwasser tijdens daluren
  • Tip 6: reinig uw vaatwasser met regelmaat

Tip 1: maak gebruik van het eco-programma

Met het eco-programma draait de vaatwasser een langer afwasprogramma. De vaatwasser gebruikt tijdens deze afwascyclus zowel minder warm water als minder energie. Dit gaat om maar liefst 30% minder energie en driekwart minder water in vergelijking met het standaard afwasprogramma . Wanneer u pannen heeft met aangekoekte resten kan u beter het automatische programma aanzetten. Met dit programma meten de sensoren in de vaatwasser hoe vuil de vaat nog is en past hier de cyclus op aan.

Tip 2: zet alleen een volle vaatwasser aan

Door te wachten tot uw vaatwasser vol is kan u behoorlijk wat afwasbeurten besparen. Het efficiënt indelen van de vaatwasser is daarbij belangrijk. U kan bijvoorbeeld de kleppen in de bovenste lade gebruiken voor lage kopjes of schaaltjes. Tevens kan u overwegen om grote pannen of schalen met de hand af te wassen om ruimte te besparen.

Tip 3: spoel uw vaat niet op voorhand af

Uw vaatwasser is een krachtig apparaat die zonder problemen de vaat schoon krijgt. Het is daarom niet nodig om uw vaat op voorhand schoon te spoelen. Bij het voorspoelen wordt veelal warm water gebruikt en daardoor meer energie. Mocht uw vaat aangekoekte en hardnekkige resten hebben, laat het dan even in koud water weken en doe het daarna in de vaatwasser.

Tip 4: zet uw vaatwasser uit na gebruik

Heeft u een vaatwasser die na gebruik op stand-by schiet? Zet deze dan zo spoedig mogelijk uit. Hier bespaart u geen enorme hoeveelheden energie mee, maar alle beetjes helpen. Mocht u een nieuwere vaatwasser hebben kan het zijn dat deze wél automatisch uit springt.

Tip 5: gebruik uw vaatwasser tijdens daluren

Tijdens daluren profiteert u van een lager energietarief. Door te wachten met aanzetten kan u dan geld besparen. Zet bijvoorbeeld uw vaatwasser aan voor het slapen gaan. Wanneer uw vaatwasser een startuitstel functie heeft adviseren wij hier gebruik van te maken.

Tip 6: reinig uw vaatwasser met regelmaat

Een schone vaatwasser zorgt ervoor dat deze minder energie verbruikt. Het goed onderhouden speelt hier een grote rol bij. Reinig daarom regelmatig de onderkant van de kuip en de deurrubbers met een doekje. Haal daarnaast de filter leeg en maak af en toe gebruik van het hete afwasprogramma om vuilresten in de leidingen weg te spoelen.

Op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Bekijk hier ons volledige assortiment vrijstaande vaatwassers en ingebouwde vaatwassers of kom langs in een van onze winkels voor persoonlijk advies.