Afvoer wasmachine verstopt

Het is natuurlijk ontzettend vervelend als uw wasmachine verstopt is. Om snel weer gebruik te maken van uw wasmachine is het belangrijk dat u uw afvoer ontstopt. Het ontstoppen van uw wasmachine begint met het schoonmaken van de sifon. Het kan dat het probleem nog niet opgelost is. U kunt dan gebruik maken van soda, een trekveer of als laatste optie zwaarder geschut.

Stap 1: de sifon schoonmaken

Plaats een emmer onder de sifon. Aan de onderkant van de sifon draait u de afdichting los. Laat het vuil en het water uit de sifon lopen. Wanneer de sifon geen afdichting heeft, draait u hem helemaal los. U kunt de sifon schoon spoelen onder de kraan. U draait de sifon dicht of sluit hem aan op de afvoer. Als het water nu nog niet goed doorloopt, lees dan de tips hieronder.

Stap 2A: de afvoer spoelen met soda en kokend water

Het is mogelijk dat de verstopping verder zit dan de sifon. U kunt de verstopping oplossen met een emmer kokend water en een zak soda. Eerst haalt u de afvoerleiding van uw wasmachine uit de afvoer. Het sodawater giet u doormiddel van een trechter in de afvoer. U wacht een aantal minuten. Test hierna of het water door de afvoer loopt. Wanneer het wat doorloopt, is de verstopping verholpen. Wanneer dit niet het geval is, probeer dan een andere manier die hieronder omschreven staan.

Stap 2B: de verstopping oplossen met een gootsteen ontstopper

U kunt een trekveer gebruiken wanneer uw wasmachine is verstopt. Eerst verwijdert u de sifon van de afvoer. Vanaf daar gaat u de afvoer in met een trekveer, schuif de veer zover mogelijk in de afvoer. Wanneer u niet meer verder kunt, bent u bij de verstopping. Draai de trekveer heen en weer. Op deze manier komt de verstopping los.

Stap 2C: verstopping oplossen met gootsteen ontstopper

Het is belangrijk dat u gebruik maakt van een gootsteen ontstopper die geschikt is voor uw afvoer en het materiaal daarvan. Dit staat omschreven op de verpakking van de ontstopper. Goed om te weten: er bestaan verschillende soorten ontstoppers. Zo zijn er ontstoppers in korrelvorm of vloeibaar. Volg tijdens het ontstoppen van uw wasmachine de stappen die in de gebruiksaanwijzing staan.

Stap 2D: maak gebruik van een hogedruk-rioolreiniger

Het ontstoppen van de afvoer van uw wasmachine is mogelijk met een hogedrukreiniger. Hiervoor heeft u een speciaal accessoire nodig: een rioolslang. De rioolslang monteert u op uw hogedrukreiniger en deze duwt u in de afvoer. Om de verstopping weg te spoelen spuit u het water met hoge druk in de afvoer. Is het hierna nog steeds niet gelukt? Neem dan contact op met een specialist.

Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk ons gehele aanbod wasmachines. Mocht u onze producten liever fysiek zien of heeft u vragen? Kom dan langs in één van onze winkels of stel uw vraag via onze contact pagina.