Verschillen bouwkwaliteit van een vaatwasser uitgelegd

De levensduur van een vaatwasser is afhankelijk van de bouwkwaliteit ervan. Deze kwaliteit wordt bepaald aan de hand van 7 verschillende kenmerken. De score die per kenmerk wordt behaald bepaald uiteindelijk of de vaatwasser in de bouwkwaliteit topklasse, middenklasse of basisklasse wordt gecategoriseerd. Wij leggen u graag uit om welke kenmerken dit gaat en wat de verschillen zijn per klasse.

Kenmerken bouwkwaliteit

  • Materiaal van de kuip: een kuip gemaakt van rvs is het meest hygiënisch en heeft een kleinere kans op lekkages
  • Soort motor: een afwasmachine met een koolborstelloze motor gaat langer mee, is energiezuiniger en maakt minder geluid.
  • Soort waterbeveiliging: het aantal types waterbeveiliging die de vaatwasser heeft. Hoe meer, hoe beter.
  • Reiniging van de afwasmachine: is de vaatwasser in staat zichzelf goed te reinigen zodat deze niet verstopt raakt of gaat stinken.
  • Geleiderrails: zijn de geleiderrails goed bevestigd zodat de onderkorf niet kan blijven haken of ontsporen.
  • Gelagerde wieltjes: wanneer de wieltjes gelagerd zijn zullen deze minder snel slijten en soepeler rollen
  • Geluid: in hoeverre de juiste isolatie, materiaal en motor zijn gebruikt om het geluidsniveau zo laag mogelijk te houden.

Topklasse kwaliteit

De topklasse kwaliteit is de vaatwasser met de langste levensduur. Wanneer voor u deze factor het belangrijkste is dan is de topklassen voor u een passende keuze. De topklasse afwasmachines dienen aan minimaal 70% van de bovengenoemde kenmerken te voldoen. Daarnaast dienen deze machines een relatief laag geluidsniveau te hebben om in deze klasse terecht te kunnen komen. Om de levensduur te verlengen kiest u voor een vaatwasser met een reinigingsfunctie.

Middenklasse kwaliteit

De middenklasse afwasmachines dienen aan minimaal 50% van de bovenstaande kenmerken te voldoen. Daarnaast beschikken ze allemaal over een kuip gemaakt van rvs. Zo’n rvs kuip wordt gevormd in één geheel. Het ontbreken van kieren en naden zorgt ervoor dat de kans op lekkages kleiner is. Veelal hebben de vaatwasser in deze klasse een inverter motor. Deze gaat langer mee dan een standaard motor en is energiezuiniger.

Basisklasse kwaliteit

Wanneer u op zoek bent naar een relatief goedkopere vaatwasser dan is de basisklasse kwaliteit voor u een goede keuze. Dit heeft echter wél effect op de levensduur van de machine. De basisklasse afwasmachines voldoen aan minder dan 50% van de bovengenoemde kenmerken. De apparaten beschikken gelukkig altijd over 1 of meerdere waterbeveiligingen. Dit zorgt voor een kleiner kans op lekkages.

Bent u op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Bekijk hier ons volledige assortiment vrijstaande vaatwassers en ingebouwde vaatwassers of kom langs in een van onze winkels voor persoonlijk advies.