De aansluitingen van een televisie

Heeft u recent een nieuwe televisie gekocht? Of wilt u een apparaat aan uw televisie aansluiten? Wij zetten graag alle aansluiting voor u op een rijtje en leggen u uit waar elke aansluiting voor dient.

HDMI

De HDMI kabel wordt gebruikt voor het versturen van beeld en geluidsignalen. Sluit de HDMI bijvoorbeeld aan van uw mediabox, spelcomputer of Blu-ray speler naar de televisie. Wilt u het geluid van de televisie via dezelfde terugsturen naar de soundbar of receiver, gebruik dan de ARC aansluiting

Optisch

Deze aansluiting wordt met behulp van een digitaal optische kabel gebruikt voor het aansluiten van een soundbar, home cinema set of receiver.

Antenne

De antenne aansluiting wordt gebruikt met behulp van coax kabel beeld en geluid over te dragen naar de televisie. De ander kant sluit u aan de wandcontactdoos aan om naar digitale of analoge televisie te kijken.

Netwerk

Met behulp van een UTP kabel wordt de netwerk ingang gebruik om de televisie aan te sluiten aan het thuisnetwerk. De kabel loopt van de tv naar de router.

Hoofdtelefoon

De ingang wordt gebruikt om met een bedrade hoofdtelefoon met AUX aansluiting de televisie te gebruiken. Zo kan u in stilte naar films en series kijken.

CI

Een CI kaart is een mogelijkheid om digitale televisie te kijken. De CI kaart doet u in een speciale module. Deze module schuift u in de televisie.

Component

Een televisie met een component aansluiting ontvangt analoge videosignalen en bevat een rode, blauwe en groen connector. Deze zijn onder andere terug te vinden op een Nintendo Wii. Wanneer de connector geel van kleur is wordt deze ook gebruikt als composiet.

Composiet

Ook deze aansluiting wordt gebruikt voor analoge signalen en is voornamelijk terug te vinden bij oudere videocamera’s. Het verschil met de component is dat deze ene kabel alle beeldinformatie ontvangt waardoor de kwaliteit vaak slechter is.

RCA

De component en composiet kunnen enkel beeldsignalen ontvangen. Om ook geluid te ontvangen gebruik je twee aparte connectors van witte en rode kleur.

USB

Met de USB aansluiting kan u een USB stick of externe harde schijf aansluiten. Dit wordt meestal gebruikt voor apart opgeslagen video’s, foto’s of nummers.

VGA

Met de VGA kabel kan u uw laptop of pc verbinden met uw televisie. De connectors bevatten kleine schroefjes om ervoor te zorgen dat de kabel goed vast blijft zitten

SCART

De SCART aansluiting werdt vroeger gebruikt om beeld- en geluid in beide richting te sturen. Hier is tegenwoordig de HDMI voor in de plaats gekomen. Deze is bijna nooit terug te vinden op nieuwere televisies.

Heeft u vragen over een nieuwe televisie of aansluiting? Kom langs in één van onze winkels of neem contact met ons op. Onze specialisten zijn u graag van dienst.