De betekenis van het energielabel van uw televisie

Alle nieuwe televisies hebben een energielabel waarop de belangrijke informatie over het verbruik van het apparaat wordt vermeld. Deze labels zijn opgesteld door de Europase Unie. Sinds maart 2021 zijn er nieuwe strengere regels gehanteerd omtrent het energielabel. Wat de informatie precies betekend leggen wij u graag uit.

Het nieuwe energielabel

Op 1 maart 2021 is het oude energielabel vervangen voor een nieuw variant met andere regels. De regels opgesteld vanuit de Europese Unie zijn strenger geworden dan voorheen. Hierdoor hebben bijna alle tv’s op dit moment een energieklasse van F of G. Er zijn op dit geen televisies op de markt met een energielabel A, B of C. De EU probeert hiermee ontwikkelaars en producten te stimuleren energiezuinigere tv’s te maken.

Op het energielabel staat de volgende informatie:

  • Een QR code
  • De energieklasse
  • Het energieverbruik
  • De energieklasse bij aanwezigheid van HDR
  • De grootte van de tv

De QR code

In de rechterbovenhoek staat een QR code weergegeven. Deze verwijst naar een database van de EU met details over het verbruik van de televisie en de mogelijkheid het verbruik te vergelijken met andere tv’s.

De energieklasse

De energieklasse laat zien hoe zuinig een televisie is. Deze klasses gaan van A tot G. Door de strikte regels vanuit de EU is de zuinigste tv die nu op de markt verkrijgbaar is een klasse D. De EU wil hiermee ruimte creëren om tv’s nog energiezuiniger te kunnen maken.

Het energieverbruik

Het energieverbruik wordt weergeven in aantal kWh (kilowattuur) per 1.000 uur in de standaard beeldmodus. Hiervoor werd dit weergeven in verbruik per jaar. Heeft uw televisie een eco modus waar u veel gebruik van maakt of zet u de helderheid vaak zachter kan het verbruik dus lager liggen dan op het label staat aangegeven.

Wilt u nog minder energie verbruik met uw televisie? Lees 5 tips om minder energie te verbruiken met uw televisie.

De energieklasse bij aanwezigheid van HDR

Beschikt uw televisie over een HDR modus dan staat het energieverbruik bij gebruik van die modus ook aangegeven per 1.000 uur. Dit omdat de HDR modus vaak een sterkere helderheid gebruikt en daardoor ook meer energie verbruikt. Naast het verbruik per 1.000 uur wordt er ook een aparte energieklasse voor de HDR modus weergegeven.

De grootte van de tv

Onderaan het energielabel is een afbeelding zichtbaar waar de afmeting van de televisie vermeld staan. De gaat zowel om het diagonaal in cm en inches. Ook staat de resolutie in het aantal pixels weergeven. Afhankelijk van de afmeting en de resolutie van de tv verbruikt deze meer of minder. Hoe groter de tv, hoe meer deze verbruikt.

Ecocheques

Door de strengere regels voor het nieuwe energielabel is er ook wat veranderd in het aanschaffen van een televisie met een ecocheque. Een ecocheque is nog enkel in te leveren op televisies met minimaal een energieklasse E of hoger. Hierdoor is het aanbod nu nog klein, maar zal te komende jaren zeker groeien.

Liever persoonlijk advies? Neem contact met ons op of kom langs in één van onze winkels.