De strijkzool schoonmaken

Zitten er vlekken op uw strijkijzer of stoomgenerator? Dit kan ervoor zorgen dat het apparaat minder soepel over uw kleding glijdt en het ijzer minder heet wordt waardoor het strijkresultaat vermindert en diepe kreuken moeilijk verwijderen. Wij leggen u graag uit hoe u de vlekken kan verwijderen om  weer het beste strijkresultaat te behalen. 

Hoe ontstaan deze vlekken

Tijdens het te heet strijken van synthetische stoffen kunnen er kleine stukjes stof aan het strijkijzer smelten. Wanneer u regelmatig te heet strijkt kunnen er vlekken op de strijkzool ontstaan. Daarnaast kan het strijken met hard water zorgen voor vlekken op de onderkant van de strijkzool. Door de zool regelmatig schoon te maken voorkomt u dat er vlekken op uw kleding ontstaan. 

Benodigdheden

Voor het schoonmaken van de zool is het niet nodig om chemische middelen te gebruiken. Wanneer u wel chemische middelen gebruikt kunnen er zelfs beschadigingen ontstaan. U kan de strijkzool eenvoudig schoonmaken met de volgende hulpmiddelen: 

  • Witte azijn 
  • Een theedoek
  • Microvezeldoekje
  • Een afwasteil of bak waar de strijkijzer in past

Het duurt ongeveer 10 minuten om de zool schoon te maken en het middelen moet 30 minuten intrekken.

De stappen 

Stap 1: Leg de theedoek op de bodem van de teil of bak. Schenk de witte azijn over de theedoek en zorg ervoor dat deze geheel vochtig is. 
Stap 2: Zet uw strijkijzer of stoomgenerator op de theedoek en laat deze een half uur inwerken. Zo kan de azijn volledig in de vlekken doordringen.
Stap 3: Veeg met een vochtig microvezeldoek de vlekken weg.

 Tips bij hardnekkige vlekken

Zitten er zeer hardnekkige vlekken op het ijzer? Schrob dan met een zachte spons de strijkzool. Let op dat u niet de ruwe kant gebruikt, omdat dit beschadiging kan veroorzaken. Deze krassen kan u niet meer verwijderen. Wanneer u alle stappen heeft doorlopen en er zijn nog steeds vlekken aanwezig. Herhaal dan de stappen nogmaals. Wilt u daarnaast de binnenkant van het apparaat reinigen. Lees dan: Het ontkalken van uw strijkijzer

Liever persoonlijk advies? Neem contact met ons op of kom langs in een van onze winkels.