Droogkast aansluiten

Hoe moet ik een droogkast aansluiten?

Geschikte ondergrond voor de droogkast

Zorg dat de droogkast op een harde, stabiele ondergrond in een goed geventileerde ruimte. Het is van belang dat onder de droogkast voldoende lucht kan circuleren. Het is daarom niet geadviseerd de droger op tapijt te zetten.

Daarnaast is het ook belangrijk dat het klimaat in de ruimte ook geschikt is. In een koude ruimte, duurt het langer en kost het meer energie voor de droger om de inhoud droog te krijgen. Bovendien is het ook beter om de droogkast in een ruimte waar de lucht voldoende ververst wordt neer te zetten.

Controleer voordat u de droogkast verplaatst of het dichtstbijzijnde stopcontact geaard is. Zorg dat de stekker van de droogkast direct, zonder verlengkabel of stekkerdoos, in het stopcontact steekt. Mocht de droogkast in de badkamer of een ruimte met kranen worden aangesloten, dan moet deze minstens 60 cm van de waterkranen verwijderd staan.

Droogkast installeren

Voor het installeren van de condensatiedroogkast is het belangrijk dat deze waterpas staat. Zorg hiervoor door aan de verstelbare pootjes te draaien. Als het toestel niet stabiel staat door een onjuiste instelling van de pootjes of door de ondergrond, kan er door gebruik van de droogkast schade ontstaan aan de vlotter van de droogkast en kunnen er trillingen en lawaai vrijkomen.

Hoe een droogkast geïnstalleerd moet worden verschilt per soort droogkast. Zo bestaan er condensatiedroogkasten, luchtafvoerdroogkasten en warmtepompdroogkasten.

Condensatiedroogkast aansluiten

Een condensatiedroogkast vangt vocht op in een daarvoor bestemde bak. De meeste condensatiedroogkasten kunnen ook aangesloten worden op een afvoer, zoals de sifon van de wastafel of de afvoer van de wasmachine. In de producthandleiding staat omschreven hoe dit precies moet. Schaf hiervoor, indien nodig, een extra slang aan. Wilt u de afvoerslang aansluiten op de afvoer van de wasmachine? Dan kunt u met een Y-stuk beide afvoerslangen op dezelfde afvoer aansluiten.

AEG droogkasten beschikken standaard over een kort rood of groen slangetje voor het aansluiten van de waterafvoer. Deze zit aan de achterkant in de rechterbovenhoek met een klemmetje vast. Haal voor het aansluiten het klemmetje los en bevestig de afvoerslag aan het korte slangetje. Sluit vervolgens de afvoerslang aan op de afvoer.

Luchtafvoerdroogkast aansluiten

Voor het gebruik van een luchtafvoerdroogkast moet er een gat in de muur of een raam in de buurt zitten om de warme lucht af te kunnen voeren. De afvoerslang van de droogkast zit in de meeste gevallen op de achterkant van de droogkast aangesloten. Sluit deze aan en steek deze door het raam of het gat naar buiten. Het is bij een gat in de muur raadzaam een terugslagklep te plaatsen zodat de buitenlucht niet naar binnen kan.

Zorg ervoor dat de afvoerslang niet in te veel bochten is gewrongen en dat deze niet te lang is. Hoe korter de slang, hoe beter en zuinige deze de lucht afvoert. Deze slang moet in ieder geval minder dan twee meter lang zijn en lager dan één meter hoog liggen. Ook mag deze niet meer dan 10 centimeter in de afvoer steken. Is dit niet het geval? Dan condenseert de warme vochtige lucht en/of kan deze terugkeren in de droogkast.
Sluit de luchtafvoerdroogkast niet aan op de schouw of op het mechanische ventilatiesysteem van uw huis.

Warmtepompdroogkast aansluiten

Warmtepompdroogkasten hergebruiken de warme lucht en blazen deze steeds opnieuw de droogtrommel in. Bij warmtepompdroogkasten zit de aansluiting van de waterafvoer rechts onderin aan de achterkant van de droogkast. Hiernaast zit een houder voor de slang. De eerste stap voor het aansluiten van deze droogkast is om de aansluiting van de waterafvoerslang los te halen en in de houder te plaatsen. Vervolgens moet de meegeleverde afvoerslang aan de aansluiting worden bevestigd. Verwijder daarna de filter vanuit de houder in het condenswaterreservoir in de uitsparing aan de bovenkant van het reservoir. Het reservoir kan nu terug in de wasdroger worden geplaatst.

Liever persoonlijk advies? Wij heten u van harte welkom in een van onze winkels of neem contact met ons op.