Een energiezuinige televisie kiezen

Nieuwe televisies zijn veel energiezuiniger in vergelijking met televisies van 5 jaar geleden. Wilt u dus minder energie verbruiken met uw televisies maakt het kiezen voor een nieuwe televisie veel verschil. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten voor het kiezen van een energiezuinige televisie.

Kijk naar het energielabel

Iedere televisie is voorzien van een energielabel. Hierop staat het jaarlijkse stroomverbruik weergeven. Hoe zuiniger de televisie is, hoe hoger het energielabel. Door nieuwe strengere energieregels vanuit de EU hebben de meeste televisies op dit moment een label F of G. Dit is gedaan om producenten te stimuleren zuinigere televisies te ontwikkelen. Wat vind u zoal op het energielabel:

  • Het merk en de productnaam
  • De energieklasse G tot A
  • Het verbruik van energie per 1.000 uur
  • Het energieverbruik per 1.000 uur indien HDR aanwezig
  • Het formaat van de televisie

Meer weten over het energielabel? Lees verder over de betekenis van het energielabel van uw televisie.

Factoren die energieverbruik van een tv bepalen

Uiteraard bepaald het aantal uren dat u de televisie gebruikt het energieverbruik. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die het energieverbruik beïnvloeden. Zo speelt de afmeting van uw tv een grote rol. Hoe groter het scherm, hoe meer energie deze verbruikt. Ook speelt de helderheid een belangrijke rol. Deze kan u zelf gemakkelijk aanpassen. Sommige televisies hebben een speciale energiezuinigere mode, zoals een eco stand.

Meer weten over een zuiniger gebruiken van uw televisie? Lees dan ons advies: 5 tips om minder energie te verbruiken met uw televisie.