Het energielabel van stofzuigers

U herkent wellicht het energielabel nog. Dit werd ooit ingevoerd voor stofzuigers om aan te geven hoe energiezuinig ze zijn en hoe ze presteren op verschillende oppervlakken. Sinds het begin van dit jaar is het energielabel voor stofzuigers afgeschaft. In dit artikel vertellen we u meer over dit energielabel, de afschaffing en de gevolgen ervan.

Een energielabel: wat is dat ook alweer?

U bent wellicht vergeten wat een energielabel precies inhoudt. Voordat we ingaan op de afschaffing en de gevolgen van het nieuwe energielabel voor stofzuigers, zullen we uw geheugen even opfrissen.  Het energielabel van een stofzuiger gaf aan hoe energiezuinig de stofzuiger was en hoe deze presteert op verschillende ondergronden. Op dit label stonden tevens de resultaten van verschillende tests waaraan nieuwe stofzuigers werden onderworpen, voorgeschreven door de Europese Unie (EU). Hoe energiezuiniger de stofzuiger was, hoe hoger de klassering op het energielabel. Daarnaast kon u lezen hoe goed een stofzuiger presteert op bijvoorbeeld tapijt, of hoeveel stof de stofzuiger tijdens het gebruik in de lucht uitstoot.

De afschaffing van het energielabel voor stofzuigers

Sinds januari 2019 is het energielabel niet langer wettelijk verplicht door de EU. Dit besluit is genomen omdat stofzuigers altijd onder de meest ideale omstandigheden werden getest. Zo was de stofbak of stofzak altijd volledig leeg, de filters volledig nieuw en schoon, en werd er wel vijf keer over dezelfde plek gegaan met de stofzuiger. Aangezien dit geen realistische weergave is van de werkelijke gebruikssituatie, is het energielabel ‘nietig verklaard’.

De gestelde energie eisen aan stofzuigers zijn echter nog steeds van kracht:

  • Vermogen: maximaal 900 watt
  • Geluidsniveau: maximaal 80 decibel
  • Heruitstoot van stof: niet meer dan 1% uitstoot aan stofdeeltjes
  • Stofopname: op harde vloeren minimaal 98% stofopname en op tapijt 75%

Gevolgen van de afschaffing van het energielabel bij stofzuigers

In principe verandert de afschaffing van het energielabel niets aan de stofzuigers zelf. Het energielabel was echter handig om stofzuigers globaal met elkaar te vergelijken. Bent u op zoek naar een energiezuinige stofzuiger? Neem dan contact met ons op voor advies of bekijk onze stofzuigers online of kom langs in een van onze winkels. Op die manier heeft u het energielabel niet langer nodig.