Hoeveel energie verbruikt een wasmachine?

Het energie en waterverbruik van een wasmachine

U bent op zoek naar een energiezuinige wasmachine. Om te weten hoe zuinig uw wasmachine is, kijkt u naar de energie labels. In maart 2021 is er een nieuw label toegevoegd aan de energieklasse. Deze labels geven u een beeld van hoe zuinig uw wasmachine is en hoeveel u per jaar betaalt. U vindt uw energiezuinige wasmachine bij Eldi.

Energieverbruik op energielabel

Als u erachter wilt komen hoeveel kWh (kilowattuur) de wasmachine per 100 cycli vebruikt, kijkt u op het energielabel. Hierbij wordt rekening gehouden met een volle, halfvolle en kwartvolle trommel. Het verbruik is op basis van het Eco 40-60 programma berekent door de EU. Per jaar heeft een huishouden gemiddeld 220 wasbeurten. De 100 cycli wordt daarom vermenigvuldigd met 2,2 bij het jaarverbruik. Wanneer u graag een energiezuinige wasmachine wilt, kun u het beste een model met energieklasse A, B of C nemen.

Energiebesparing wasmachine

Berekenen hoeveel een energiezuinige wasmachine bespaart? We nemen als voorbeeld een wasmachine met energieklasse A. U bespaart gemiddeld 22 euro vergeleken met een wasmachine energieklasse F, deze wasmachine is het minst zuinig. Dit betekent dat u na 10 jaar gemiddeld 220 euro hebt bespaard op uw energierekening.

Waterverbruik wasmachine

Het waterverbruik van uw wasmachine vindt u op het energielabel. Op het label staat omschreven hoeveel water uw machine gebruikt tijdens het Eco 40-60 wasprogramma. Ook hier wordt het gemiddelde van 220 wasbeurten per jaar gebruikt, net zoals bij het energieverbruik. Het is belangrijk dat u er rekening mee houdt dat het waterverbruik van uw wasmachine per energieklasse kan verschillen. Per model verschilt het welke waterbesparende technieken het toestel heeft.