Feiten en fabels over stofzuigers

Ook voor stofzuigers gelden er feiten en fabels, maar wat is juist? Sommige fabels bent u zelfs zo gewend dat ze feiten lijken. Kruipen opgezogen spinnen uit de stofopvang? En zijn stofzuigers met zak echt stiller dan stofzuigers zonder zak? Na het lezen van dit artikel weet u zeker wat juist is.

Feit: opgezogen spinnen kruipen uit het stofreservoir

Schrik niet, maar een opgezogen spin kan een ritje door de slang van uw stofzuiger overleven. Hoe groter de spin, hoe groter de kans dat deze het overleefd. Grote spinnen zijn namelijk minder kwetsbaar dan kleine spinnen, waardoor de kans groter is dat ze het overleven en hun weg uit de stofopvang vinden. Gebruik u stofzuiger daarom niet om spinnen op te zuigen!

Feit: open ramen tijdens het stofzuigen zorgen voor minder rondwaaiend stof in huis

Tijdens het stofzuigen waaien er miljoenen stofdeeltjes op. Op het moment dat deze stofdeeltjes allemaal neerdalen vormen ze een stofwolk welke met het blote oog zichtbaar is. Hier zit u natuurlijk niet op te wachten zo vlak na het stofzuigen. Zet daarom tijdens het stofzuigen altijd uw ramen open. Een goede ventilatie zorgt er namelijk voor dat er minder (snel) stof neerdaalt. Zo kunt u langer genieten van een schoon huis!

Fabel: stofzuigers met een hoog vermogen zuigen beter

Vroeger hadden stofzuigers geen maximaal toegestaan vermogen, waardoor ze een vermogen konden hebben tot wel 2000 watt. Vandaag de dag is er wel een maximaal toegestaan vermogen van een stofzuiger van 900 watt. De zuigkracht- en kwaliteit van uw stofzuiger worden niet bepaald door de wattage van de stofzuiger. Dit is van meerdere zaken afhankelijk: het mondstuk, het type motor en hoe goed de stofzuiger in elkaar geschroefd is. Het enige wat stijgt bij een stofzuiger met een hoog wattage is het energieverbruik van uw stofzuiger en daardoor uw energierekening.

Fabel: stofzuigers zonder zak maken minder geluid dan stofzuigers met zak

Doordat stofzuigerzakken in de behuizing van stofzuigers met zak zitten, wordt minder geluid doorgelaten. Stofzuigers zonder zak hebben vaak een afneembare bak die geluid minder makkelijk dempt. Hierdoor zijn stofzuigers met zak in theorie stiller, maar dat zegt niets over de praktijk. Fabrikanten doen namelijk erg hun best om het geluidsniveau van al hun stofzuigers zo laag mogelijk te houden. Hierdoor verschilt het geluidsniveau per model en merk, en is een stofzuiger zonder zak dus niet per definitie stiller dan een stofzuiger met zak.