De filter van uw stofzuiger schoonmaken

Het regelmatig schoonmaken van de filter van uw stofzuiger is belangrijk om uw levensduur van uw apparaat te behouden. Maak de filter ten minste een keer per maand schoon en vervang deze minimaal 1 keer per jaar. Heeft u last van allergieën, vervang hem dan 1 keer per 6 maanden. Het schoonmaken van de filter is geen eenvoudige taak die u snel uit kunt voeren. Wij leggen u graag uit hoe u dit doet. 

Zelf de filter onderhouden 

Het onderhouden van de stofzuigerfilter kan u stap voor stap uitvoeren:

Stap 1: controleer de filter

Stap 2: de filter schoonmaken 

Stap 3: vervang de filter 

Wanneer u een stofzuiger heeft met zak, dan dient de zak als extra filter. Vervang deze minstens 1 keer per 3 maanden om geen zuigkracht te verliezen. 

Stap 1: controleer de filter

Iedere stofzuiger bevat meerdere filters. Dit zijn de uitblaasfilter en motorfilter. Sommige stofzuigers zonder zak hebben daarnaast nog een extra uitblaasfilter in de stofbak. Alle filters maakt u op dezelfde manier schoon, echter wordt er een onderscheid gemaakt tussen wasbare en niet-wasbare filters. Deze hebben een andere werkwijze nodig om schoon te maken. 

Stap 2.1: schoonmaken van de wasbare filter

Een wasbare filter kan u schoonmaken door deze eerst goed uit te kloppen en daarna onder de kraan te spoelen. Na het spoelen is het belangrijk de filter 24 tot 48 uur aan de lucht te laten drogen. Na het drogen moet u nog eens goed controleren of de filter echt droog is, anders kan uw stofzuiger er kapot door gaan. Droog daarnaast de filter niet in de zon of op de verwarming. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de filter uitdroogt waardoor deze niet meer goed werkt. 

Stap 2.2: schoonmaken van een niet-wasbare filter

Het schoonmaken van een niet-wasbare filter gaat iets gemakkelijker. U hoeft de filter enkel uit te kloppen boven de vuilnisbak om het vuil en stof uit te verwijderen. 

Voor het schoonmaken van de filter geldt: hoe vaker, hoe beter. Het advies is om het minstens 1x per maand te doen. 

Stap 3: vervang de filter

Naast het regelmatig schoonmaken van de filter is het ook belangrijk de filter regelmatig te vervangen. Hoe vaak dit nodig is, is afhankelijk hoe vaak u de stofzuiger gebruikt. Houd rekening met de volgende vuistregel:

  • Vervang de uitblaasfilter minimaal 2 keer per jaar
  • Vervang de motorfilter minimaal 1 keer per jaar

Op zoek naar een nieuwe stofzuiger? Bekijk ons assortiment sledestofzuigers, steelstofzuigers en stofzuiger accessoires. Heeft u vragen? Neem contact met ons op of kom langs in één van onze winkels.