HDR uitgelegd

Wanneer een televisie over HDR beschikt betekend dit dat de kleur gedetailleerder is dan bij normale televisies. Wat zijn hier precies de voordelen van en welke televisie kan u het beste kiezen? Wij leggen het u graag uit.

Wat is HDR precies?

HDR is de afkorting van High Dynamic Range. Dit betekend dat de beeldkwaliteit beter is dan bij televisies met SDR ook wel Standard Dynamic Range. Het kleurenpallet van HDR televisies is veel groter wat het effect heeft dat het beeld veel realistischer is en meer diepte bevat. U kan het ook wel vergelijk met een doos potloden. HDR heeft een grote doos met meer verschillende potloden om het plaatje in te kleuren. Houd hierbij wel rekening dat de bron ook HDR beelden moet ondersteunen. Hier vertellen we later meer over.

 

HDR voordelen

Het grootste voordeel is het ruime kleurbereik en contrast. Contrast zorgt ervoor dat licht kleuren echt licht zijn en donker kleuren echt donker. HDR tv’s zijn vooruitlopers op het gebied van contrast. Daarnaast de eerder vernoemde kleuren. HDR beelden kunnen beter kleurverschillen tonen. Zo ziet u veel details in nachtelijke scènes en zijn de lichte beelden veel kleurijker. HDR ligt daardoor dichter bij de realiteit dan SDR televisies. HDR werkt het beste op OLED televisies.

Ondersteuning HDR

Om te kunnen genieten van HDR is het belangrijk dat de bron HDR ondersteund. Televisiezenders doen dit niet. Gelukkig doen videodiensten zoals YouTube ne Netflix dit wel. Ook door consoles, games en Blu-ray wordt veelal HDR ondersteund.

Wilt u advies over het uitkiezen van uw nieuwe televisie? Neem contact met ons op of kom langs in een van onze winkels.