Wat staat er allemaal op het energielabel van uw vaatwasser

In maart 2021 zijn alle vaatwasmachines van een nieuw energielabel voorzien. De energielabels worden altijd met de producten meegeleverd. Het label bevat informatie over het water- en energieverbruik van uw vaatwasser. Daarnaast wordt er ook het geluidsniveau, de duur van het eco programma en het aantal couverts. U leest bij Eldi alles over het energielabel van uw vaatwasser.

De elementen van het energielabel

Het energielabel van een vaatwasmachine bestaat uit de volgende elementen:

  • Een QR code
  • De energieklasse waarin uw vaatwasser bevindt
  • Het energieverbruik van uw vaatwasser
  • De capaciteit waarover uw vaatwasser beschikt
  • Het waterverbruik van uw vaatwasser
  • Het gemiddelde eco programmaduur
  • Het geluidsniveau waarover uw vaatwasser beschikt

De QR code

De QR code bevindt zich rechts bovenaan op energielabel. Bij het scannen van de QR code, wordt u naar een website van de Europese Unie doorverwezen. Op deze website is alle informatie over het label en de bijbehorende productinformatie te vinden.

De energieklasse waarin uw vaatwasser bevindt

Een vaatwasser wordt in een energieklasse geclassificeerd. De energieklasse loopt van A (meest energiezuinig) tot G (minst energiezuinig). Dit betekent dus hoe dichter bij de A, des te lager de energierekening. Tot en met energieklasse C wordt nog beschouwd als een energiezuinige vaatwasser. Vaatwasser met energieklasse D of lager worden beschouwd als geen energiezuinig apparaat.

Het energieverbruik van uw vaatwasser

Onder de energieklasse staat het energieverbruik in kilowattuur per 100 vaatwasbeurten vermeld. Hierbij kunt u zien hoeveel energie de vaatwasser na 100 wasbeurten heeft verbruikt. Gemiddeld wordt een vaatwasser 5 keer per week aangezet, wat op ongeveer 280 vaatwasbeurten uitkomt.

De capaciteit waarover uw vaatwasser beschikt

De capaciteit van uw vaatwasser wordt gebaseerd op het aantal eetgerei één persoon gebruikt. Bedraagt de capaciteit ’10 x’, dan kan er 10 keer het eetgerei van één persoon in de vaatwasser ingeruimd worden.

Het waterverbruik van uw vaatwasser

Naast de capaciteit staat er een waterkraantje met een aantal liters vermeld. Dit geeft het waterverbruik van uw vaatwasmachine aan. Het aantal liter is de hoeveelheid water die per vaatwasbeurt wordt gebruikt. Het gemiddelde eco programmaduur Links onderaan op het label wordt het programmaduur op eco-stand aangegeven. De tijd wordt in aantal uren en minuten aangeduid. Het geluidsniveau waarover uw vaatwasser beschikt Rechts onderaan het energielabel staat het geluidsniveau aangegeven. Dit wordt in het aantal decibel vermeld. Hierin bevinden zich twee verschillende soorten vaatwassers: luid en stil. Bent u op zoek naar een stille vaatwasser? Dan adviseren wij u om een vaatwasser te kiezen met een maximaal geluidsniveau van 43 decibel. Dit wordt bij open keuken als zeer prettig ervaren. Heeft u geen open keuken? Dan is het aantal decibel geen probleem.

Persoonlijk advies in één van onze winkels

Heeft u na het lezen nog vragen met betrekking het energielabel? Of heeft u nog vragen over de juiste vaatwasser afgestemd naar uw wens. Bezoek dan één van onze winkels of neem contact op.