Hoe onderhoud u uw steelstofzuiger?

U heeft een nieuwe steelstofzuiger bij ons gekocht, maar u weet niet hoe u deze moet onderhouden? Hier vind u een aantal tips over het onderhoud om het maximale uit uw nieuwe steelstofzuiger te halen en ervoor te zorgen dat u er langer plezier van heeft. Wist u bijvoorbeeld dat u de accu nooit helemaal leeg moet laten lopen voordat u deze oplaadt?

Vier tips voor het onderhoud van uw steelstofzuiger

Als u eenmaal weet hoe u uw steelstofzuiger onderhoudt, neemt dit niet veel tijd in beslag en zorgt u ervoor dat hij zo lang mogelijk meegaat. Daarom vind u in dit artikel vier tips om u te helpen:

  • Tip 1: Maak het stofreservoir zo vaak mogelijk schoon
  • Tip 2: Reinig het uitblaasfilter regelmatig
  • Tip 3: Belast de accu zo min mogelijk
  • Tip 4: Behoud de zuigkracht

Tip 1. Maak het stofreservoir zo vaak mogelijk schoon

Wacht niet te lang met het legen en schoonmaken van de stofbak van uw steelstofzuiger. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op de levensduur en het gebruiksgemak van uw steelstofzuiger. Door te stofzuigen met een vol stofreservoir vergroot u namelijk de kans op beschadigingen in het filter en neemt de zuigkracht van uw steelstofzuiger af. We raden u daarom aan het stofreservoir zo vaak mogelijk te legen en af en toe schoon te maken met een droge doek. Zo geeft u vuil geen kans om zich op te hopen.

Tip 2. Reinig het uitblaasfilter regelmatig

Ook het onderhouden van het filter is belangrijk voor de conditie van uw steelstofzuiger. Het stof hoopt zich namelijk op in het uitblaasfilter, waardoor de uitblaaslucht vuil wordt. Maak het uitblaasfilter daarom een keer per maand schoon. Als u dagelijks gebruik maakt van uw stofzuiger, moet u het filter een keer per half jaar vervangen. Hoe u dit gemakkelijk doet en of het filter wasbaar is, leest u terug in de handleiding van uw steelstofzuiger.

De filter van uw stofzuiger schoonmaken

Tip 3. Belast de accu zo min mogelijk

Met de volgende drie tips voor het opladen van uw steelstofzuiger belast u de accu zo min mogelijk, waardoor u er langer plezier van heeft:

  1. Zorg ervoor dat de accu van uw steelstofzuiger volledig opgeladen is vóór het allereerste gebruik. Dit is belangrijk voor het kalibreren van de accu.
  2. Laat de accu van uw steelstofzuiger nooit volledig leeglopen. Zo voorkomt u slijtage aan de accu.
  3. Laat de accu van uw steelstofzuiger niet te lang in de oplader zitten als hij volledig opgeladen is. Ook zo voorkomt u slijtage aan de accu.

Bij normaal gebruik (twee keer per week) hoeft u de accu van uw steelstofzuiger niet snel te vervangen. Heeft u echter een flinke schoonmaakklus voor de boeg? Dan kan het interessant zijn om een extra accu in huis te hebben. Zo verdubbelt u de tijd en oppervlakte die u kunt stofzuigen met een beurt, zonder dat u uw stofzuiger hoeft op te laden.

Tip 4. Behoud de zuigkracht

Heeft uw steelstofzuiger een afnemende zuigkracht? Dit heeft vaak te maken met vastgelopen vuil in bepaalde onderdelen van uw steelstofzuiger. Controleer en reinig daarom regelmatig de vloerzuigmond, de stofzuigerstang, het stofreservoir en de filters op vastgelopen vuil. Is de zuigkracht van uw stofzuiger al afgenomen en heeft het reinigen van verschillende onderdelen niet geholpen? Lees dan onze tips voor een betere zuigkracht van uw steelstofzuiger.

5 tips voor een betere zuigkracht van uw steelstofzuiger