Kalk in uw strijkijzer of stoomgenerator voorkomen

Kalkaanslag in uw strijkijzer kan de stoomgaten blokkeren en de stoomkracht verminderen. Bovendien kunnen er vlekken op uw kleding ontstaan tijdens het strijken. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Lees hier hoe u dit doet. 

Gebruik kalkvrij water

Om kalkaanslag te verminderen, kunt u het beste kalkvrij water gebruiken. Gebruik gedemineraliseerd water of gedestilleerd water bij het strijken van uw kleding. Deze soorten water zijn gezuiverd en bevatten geen bacteriën of kalk. U kunt ze kopen in flessen bij de supermarkt of drogist. Een andere goede optie is het gebruik van een filterkan, die kalk uit het kraanwater filtert.

Voorkom verstopping van de stoomgaten

Stof- en pluis resten die aan de strijkzool blijven plakken, kunnen de stoomgaten van uw strijkijzer blokkeren. Dit zorgt ervoor dat er water in de gaten blijft staan en dat er kalkaanslag ontstaat. Het is daarom belangrijk om de strijkzool schoon te houden. Verwijder stofresten met een zachte spons van de strijkzool. Zorg ervoor dat het strijkijzer volledig is afgekoeld voordat u dit doet. Als de stoomgaten van uw strijkijzer verstopt zijn, kunt u het strijkijzer ontkalken.

De juiste temperatuur instellen

Let op de temperatuurinstellingen tijdens het strijken. Elk kledingstuk heeft een label waarop staat aangegeven op welke temperatuur u het kunt strijken. Als u een kledingstuk te heet strijkt, kan er kleine hoeveelheden stof smelten en aan de strijkzool blijven plakken. Dit kan de stoomgaten verstoppen, waardoor er water en kalkresten achterblijven. Als u shirts met een opdruk of print hebt, strijk deze dan binnenstebuiten, omdat de opdruk vaak synthetisch is en snel kan smelten.

Leeg altijd het waterreservoir

Zorg ervoor dat u het waterreservoir leegt wanneer u klaar bent met strijken. Als er nog water in het reservoir zit, verdampt dit langzaam en kan er kalkafzetting ontstaan. Berg uw stoomstrijkijzer of stoomgenerator daarom op zonder water, zodat u het langer kalkvrij houdt.

Ontkalk uw strijkijzer of stoomgenerator

Wanneer u bovenstaande stappen goed toepast is de kans op kalk veel kleiner. Toch kan het zijn dat er kalk ophoopt in de gaatjes van de strijkzool. Sommige ijzers doen dit automatisch, waarbij andere apparaten handmatige reiniging nodig hebben. 

Lees meer over het ontkalken van uw strijkijzer

Bent u op zoek naar een nieuwe strijkijzer of stoomgenerator? Bekijk ons ruime assortiment online of kom langs in een van onze winkels