Koelkast verplaatsen

Hoe verplaats ik de koelkast?

Het is niet het meeste makkelijke klus om te klaren, maar met het volgende stappenplan wordt het verplaatsen van de koelkast een stuk makkelijker.

Stap 1: Koelkast leegruimen

Zorg er allereerst voor dat, voordat u de koelkast gaat verplaatsen, de koelkast helemaal is leeggeruimd. Niet alleen loop u het risico dat de inhoud gaat schuiven of er misschien zelfs uitvalt, maar het maakt de koelkast ook een stuk zwaarder. Als het buiten koud genoeg is kan de inhoud tijdelijk daar geplaatst worden. Anders is het raadzaam om het even in een koelbox, of andere koelkast te leggen. Heb u op de buitenkant van de koelkast ook allerlei zaken hangen met bijvoorbeeld magneten, haal deze dan ook van de koelkast af. Nu de koelkast helemaal leeg is kan u hem, als dat nodig is, gelijk even schoonmaken.

Stap 2: Vriesvak ontdooien

Als u koelkast over een vriesvak beschikt dan is het verstandig deze ook te ontdooien voordat de koelkast verplaatst wordt. Het is ook nu handig om de inhoud van het vriesvak tijdelijk in een andere vriezer te plaatsen. Omdat er wat tijd (6 tot 8 uur) heen gaat over het ontdooien van het vriesvak, kan u dit beter de dag voor het verplaatsen doen. Hoe het ontdooiproces precies in werking gaat verschilt per model koelkast. Voor precieze instructies, raadpleeg de handleiding.

Stap 3: Losse onderdelen vastzetten of wegnemen

Het is verstandig voordat u de koelkast gaat verplaatsen om alle losse onderdelen, zoals lades, bakjes en planken vast te maken of helemaal uit de koelkast de halen (aanbevolen). Om schade te voorkomen kunnen deze in (hand)doeken gewikkeld worden. Voorkom dat tijdens het verplaatsen de koelkastdeur open gaat door deze vast te binden met een touw of spanband. Het voedingssnoer kan nadat u deze heb losgekoppeld bij de spanband of met een extra touw inbinden om gevaar en schade tegen te gaan.

Tip 4: Poten omhoog draaien

Zorg dat u voor het verplaatsen van de koelkast de verstelbare pootjes aan de voorkant van de koelkast omhoog draait. Dit voorkomt schade op de vloer.

Stap 5: Koelkast verplaatsen

De koelkast is nu klaar om verplaatst te worden. Dit kan met een steekwagen (voor koelkasten) of tilband. Zorg bij gebruik van de steekwagen dat de onderkant groot genoeg is om de koelkast te kunnen dragen. Vraag voordat u gaat verplaatsen een ander om te helpen. Het is het best voor de koelkast om deze staand te vervoeren. Doe u dit niet, dan kan er olie in de compressor van het koelsysteem van de koelkast terecht komen wat schadelijke kan zijn voor de koelkast. Laat de koelkast na het vervoeren minstens zes uur, onaangesloten staan alvorens hem aan te sluiten. Heb u de koelkast liggend vervoerd? Dan is het beter om de koelkast zo’n 12 tot 24 uur rechtop te laten staan zonder aangesloten te zijn. De precieze wachttijd is vaak te vinden in de handleiding van de koelkast.

Ik heb mijn koelkast verplaatst en nu doet hij het niet meer

Als het verplaatsen van de koelkast niet op de juiste manier is gegaan, kan het voorkomen dat deze schade oploopt waardoor de koelkast niet meer werkt. Mocht de koelkast liggend in plaats van staand vervoerd zijn, dan kan het zijn dat door het lekken van de olie in het koelsysteem de koelkast het niet meer doet. In dit geval is de compressor kapot en zal deze gerepareerd moeten worden. Wellicht is het geen intern probleem, maar zit er iets niet goed bij de aansluiting van de koelkast. Controleer dus eerst of de stekker goed in het stopcontact zit en het stopcontact ook werkt. Als dit beide het geval is, dan kan het rooster aan de achterkant van de koelkast even opengeschroefd worden. Vanuit daar constateer u mogelijk dat een kabel los heeft gelaten. Deze is vaak makkelijk zelf te repareren.