Mobiele airco vs split unit airco

Tijdens de warme zomerdagen is het in iedere woning warm. Om uw woning effectief te verkoelen is het aanschaffen van een airconditioning een goede keuze. Maar waar kan u het beste voor kiezen? Een mobiel of een vast verkoelingssysteem? Wij helpen u graag met het maken van deze keuze door de voor- en nadelen van beide systemen in kaart te brengen. 

Meest gestelde vragen 

 

Mobiele airco

Split unit

Is installatie nodig? 

Nee

Ja

Heeft het een permanent plek in de woning 

Nee

Ja

Kan hij na aankoop direct gebruikt worden? 

Ja

Nee

Is het geschikt voor grote ruimtes? 

Nee

Ja

Heeft het een hoog rendement?

Nee

Ja

Kan ik hem op iedere gewenste plek plaatsen?

Ja

Nee

Mobiele airconditioning

Het belangrijkste voordeel van de mobiele airconditioning is zoals de naam al zegt dat u deze kunt verplaatsen. Zo kan u overdag gebruik maken van de airco in de woonkamer en kan u hem ‘s nachts verplaatsen naar uw slaapkamer of de kinderkamer. Het enige wat u nodig heeft is een raam dat u kan openen. Alle mobiele airco’s hebben een slang waarmee ze de warme lucht via het raam af kunnen voeren. Dit zorgt echter voor een lager rendement, omdat er via het raam ook weer warme lucht naar binnen kan komen. 

De kenmerken:

  • Direct klaar voor gebruik 
  • Te verplaatsen naar iedere ruimte met raam 
  • Verkoelt, ventileert en ontvocht
  • Capaciteit en rendement lager dan bij een split unit 

Split unit airconditioning 

Een split airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Beide elementen monteer je op een vaste plek. De buitenunit aan de gevel en binnenunit in de woning. Doordat de split unit op een vaste plek zit en u geen ramen hoeft te openen, leveren deze systemen een hoog rendement op. Ze hebben een hoge capaciteit en kunnen erg snel een ruimte met bijna 10 graden Celsius laten koelen. Daarnaast ontvochtigen ze de lucht. 

De kenmerken:

  • Installatie door specialist vereist
  • Vaste plek in uw woning 
  • Verkoelt, ontvocht, verwarmt en ventileert
  • Relatief laag energieverbruik 
  • Hoge capaciteit 

Kenmerken tijdens aankoop

Energieverbruik: Een airconditioning verbruikt altijd meer energie dan een ventilator. Kies een airco met een energielabel van A+ of hoger. 
Koelvermogen: De capaciteit van de airco’s is aangegeven in BTU (Britsh Thermal Unit). Hoe hoger de BTU, hoe hoger de capaciteit. 
Woonruimte: Afhankelijk van het formaat van de ruimte waar u de airco wilt gebruiken, kiest u voor een split unit of een mobiele airco. Gebruik de hierboven genoemde BTU als hulpmiddel bij uw keuze. 

Heeft u nog vragen, opmerkingen of wilt u persoonlijk hulp bij het maken van de beste keuze? Neem contact met ons op of kom langs in een van onze winkels.