De nismaten voor uw inbouw vaatwasser meten

U wilt een nieuw inbouw vaatwasser aanschaffen? Dan is het kiezen van de juiste maten erg belangrijk. Hiervoor heeft u de afmetingen nodig van het frontpaneel en de nismaten nodig. Wij leggen u graag uit hoe u deze zelf opmeet en zo de juiste afwasmachine kan kiezen.

In 5 stappen de vaatwasser opmeten

  • Stap 1: de nishoogte meten
  • Stap 2: het frontpaneel meten
  • Stap 3: de nisdiepte meten
  • Stap 4: de nisbreedte meten
  • Stap 5: de plint meten en deursysteem bepalen

Stap 1: de nishoogte meten

De hoogte van de nis is erg belangrijk, omdat dit de ruimte is waar de vaatwasser komt te staan. Houd tijdens het meten rekening met de vloer. In de nis ligt vaak geen vloer waardoor deze ruimte iets hoger is. Meet vanaf de grond tot aan de onderzijde van het keukenblad. Let op dat je de rolmaat of meetlint goed straks houdt. Staat uw oude vaatwasser nog in de nis? Controleer dan achter de plint of de vaatwasser op latjes en stukken hout staat. Wanneer dit het geval is trek deze hoogte af van het totaal.

Stap 2: het frontpaneel meten

De hoogte van het paneel is afhankelijk of het een volledig of half geïntegreerde vaatwasser wordt.

Volledig geïntegreerd

Bij een volledige geïntegreerde vaatwasser zit het bedieningspaneel in de binnenzijde. In dit geval zit het frontpaneel over de gehele buitenzijde van de vaatwasser. Meet deze helemaal op en houd rekening met de greep. Heeft u een greeploos paneel? Trek dan de ruimte tussen het paneel en het keukenblad van het totaal af.

Half geïntegreerd

Bij een half geïntegreerde vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de buitenzijde. In dit geval zit het frontpaneel deels over de buitenzijde van de vaatwasser. Meet het gedeelte op tot aan het bedieningspaneel.

Welke inbouw vaatwasser is het beste voor u?

Stap 3: de nisdiepte meten

Om de diepte van de mis te meten houdt u de rolmaat aan de linker- of rechterzijde van de nis. Meet de achterkant tot aan de voorkant en houd rekening met de leidingen aan de achterkant van de afwasmachine. De afmeting hiervan haalt u van het totaal af. Wat te doen wanneer uw oude afwasmachine nog in de nis staat? Mocht het niet lukken om de oude vaatwasser uit de nis te halen adviseren we om de diepte meten van het keukenblad. Haal 5 centimeter af van het totaal voor de ventilatie en de leidingen. Pas deze werkwijze alleen toe wanneer het écht niet lukt de vaatwasser uit de nis te halen, omdat dit minder nauwkeurig is.

Stap 4: de nisbreedte meten

De breedte meet u vanuit de binnenkant van de nis van links naar rechts. Standaard is de breedte van een nis 60 centimeter. Wanneer u een smalle nis heeft is de breedte waarschijnlijk 45 centimeter.

Stap 5: de plint meten en deursysteem bepalen

De hoogte van de plint onder uw keuken is belangrijk voor het bepalen van het deursysteem. Meet deze daarom nauwkeurig op. Wanneer de plint hoger is dan 9 centimeter kiest u voor een afwasmachine met een sleepdeursysteem. Het paneel schuift dan iets naar boven tijdens het openen, waardoor deze niet tegen de plint aan kan schuren. Wanneer de plint 9 centimeter of lager is kan uw kiezen voor een deur-op-deursysteem of een sleepdeursysteem.

Bekijk hier ons ruime assortiment aan inbouw vaatwassers of kom langs in een van onze winkels voor persoonlijk advies.