OLED tv versus LED tv: Wat zijn de verschillen en welke tv past bij jou?

Ben jij zoek naar een nieuwe tv? In jouw zoektocht ben je vast de termen OLED en LED tegengekomen. Wat betekenen deze termen nou precies en welke tv past beter bij jou? In dit artikel bespreken we de voordelen van OLED tv’s en LED tv’s, het verschil tussen beide type tv’s, en helpen we je met het maken van de beste keuze voor jou.

Wat is een OLED tv?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Een OLED-tv heeft geen achtergrondverlichting aangezien het scherm zelf licht geeft. Hierdoor kunnen OLED tv's diepere zwarttinten weergeven en een groter contrast hebben dan LED-tv's.

Wat zijn de voordelen van een OLED tv?

Een OLED televisie heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen t.o.v. een LED tv:

 • Diepere zwarttinten: dankzij de afzonderlijke pixels die het licht uitstralen, kunnen OLED tv's een veel dieper zwart weergeven dan LED tv's.
 • Groter contrast: Doordat zwarttinten dieper zijn, is het contrast groter dan bij LED tv's. Hierdoor zie je meer details in beelden met donkere scènes.
 • Platter en lichter: OLED tv's zijn dunner en lichter dan LED tv's omdat ze geen achtergrondverlichting nodig hebben.
 • Flexibiliteit: OLED tv's zijn flexibel en kunnen op verschillende manieren worden gebogen en gevormd.
 • Snellere responsetijd: OLED tv's hebben een snellere responsetijd dan LED tv's, waardoor ze beter presteren bij snelle bewegingen op het scherm.
 • Energie-efficiënt: OLED tv's verbruiken minder energie dan LED tv's omdat ze geen achtergrondverlichting nodig hebben.

Wat is een LED tv?

LED staat voor Light Emitting Diode. Bij een LED tv wordt het beeld verlicht door verlichting achter het scherm. Hierdoor is het contrast niet zo hoog als bij een OLED tv, maar LED-tv's hebben wel een grotere helderheid en kunnen daardoor beter presteren in kamers met veel fel licht.

Wat zijn de voordelen van een LED tv?

Een LED tv heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen t.o.v. een OLED tv:

 • Lagere kosten: LED tv's zijn over het algemeen goedkoper dan OLED tv's.
 • Langere levensduur: LED tv's hebben een langere levensduur dan OLED tv's.
 • Beter verkrijgbaar: LED tv's zijn eenvoudiger te produceren dan OLED tv's, waardoor ze over het algemeen gemakkelijker verkrijgbaar zijn.
 • Grotere schermgroottes: LED tv's zijn beschikbaar in grotere schermgroottes dan OLED tv's, waardoor ze geschikt zijn voor grotere kamers of openbare ruimtes.
 • Verkrijgbaar in nagenoeg elk formaat: LED tv’s zijn in nagenoeg elk formaat te krijgen, waar OLED tv’s slechts in beperkte formaten te krijgen zijn.
 • Betere helderheid: LED tv's hebben over het algemeen een betere helderheid dan OLED tv's, waardoor ze beter presteren bij scènes met veel licht.

OLED tv versus LED tv: welke is beter?

Er is geen één juiste antwoord op de vraag welke tv beter is, want het hangt namelijk af van jouw persoonlijke voorkeuren en de situatie waarin je de tv gebruikt. Als je op zoek bent naar een tv met een diepere zwarttint en een groter contrast, is een OLED tv waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Als je op zoek bent naar een tv met een grotere helderheid en die beter presteert in kamers met veel licht, is een LED tv een betere keuze voor jou.

Onderstaande vragen helpen je bij het bepalen van het type tv dat het beste bij jouw situatie past.

 

OLED tv

LED tv

Wil je de meest realistische kleuren?

Ja

 

Kijk je vaak films en series met donkere scenes?

Ja

 

Kijk je veel televisie bij fel licht?

 

Nee

Wil je vanuit elke hoek dezelfde beeldkwaliteit?

Ja

 

Zoek je een kleinere tv?

 

Nee

Conclusie: welke tv past beter bij jou?

Of je nu kiest voor een OLED tv of een LED tv, het belangrijkste is dat je een tv kiest die aansluit bij jouw wensen en eisen. Maak gebruik van deze informatie om te beslissen welke tv het beste bij jou past. Onthoud ook dat er veel andere factoren zijn die van invloed zijn op de kwaliteit van een tv, zoals de resolutie, de grootte van het scherm en de verversingssnelheid.

 

Heeft u uw keuze gemaakt? Bekijk dan snel onze OLED tv’s of LED tv's. Heeft u meer hulp nodig bij de keuze tussen een OLED tv en een LED tv? Contacteer ons of kom langs in een van onze  Eldi winkels. Wilt u toch liever een ander type tv? Bekijk dan alle televisies