Onderhoud van een stofzuiger zonder zak

Uw stofzuiger zonder zak heeft regelmatig onderhoud nodig om de zuigkracht optimaal te houden en de levensduur te verlengen. In dit artikel geven we u vier handige tips om uw stofzuiger zonder zak goed te onderhouden. U lees hoe u het snoer veilig kunt uitrollen, hoe u de stofbak op de juiste manier schoonmaakt en wanneer u de filters moet vervangen. Daarnaast geven we advies over het verbeteren van de zuigkracht, zodat uw stofzuiger zonder zak altijd efficiënt zijn werk kan doen.

Vier handige onderhoudstips voor uw stofzuiger zonder zak

Ga aan de slag met het onderhoud van uw stofzuiger zonder zak met de volgende tips:

  1. Rol het snoer niet volledig uit om schade te voorkomen
  2. Leeg de stofbak regelmatig en maak deze grondig schoon
  3. Reinig de filters regelmatig of vervang ze indien nodig
  4. Optimaliseer de zuigkracht

Tip 1: Rol het snoer niet volledig uit om schade te voorkomen

Vaak rolt u het snoer van uw stofzuiger helemaal uit om gemakkelijk door uw huis te bewegen. Echter, als u het snoer te hard en te ver uitrolt, kan het oprolsysteem lam worden. Hierdoor rolt het snoer niet meer goed op en kan het zelfs beschadigd raken. Het is daarom belangrijk om niet te hard aan het snoer te trekken en een paar centimeters speling over te laten. Sommige stofzuigers hebben een streepje aan het einde van het snoer, zodat u altijd weet wanneer u moet stoppen met uitrollen.

Tip 2: Leeg de stofbak regelmatig en maak deze grondig schoon

Het allerbelangrijkste bij uw stofzuiger zonder zak is het legen en schoonmaken van de stofbak. Wacht u hier te lang mee, dan zal de zuigkracht afnemen en vergroot u de kans op beschadigingen aan uw stofzuiger. Het is dus belangrijk om de stofbak regelmatig te legen. Maak deze ook af en toe schoon door er een droge doek doorheen te halen. Zorg er echter wel voor dat u de stofbak goed droogt. Als u dit niet doet, zullen alle stofdeeltjes aan de stofbak blijven plakken.

Tip 3: Leeg de stofbak regelmatig en maak deze grondig schoon

Filters schoonmaken

In uw stofzuiger zonder zak zijn vaak drie filters aanwezig: een filter in de stofbak, een uitblaasfilter en een motorfilter. Het is belangrijk om het filter in de stofbak minimaal elke maand schoon te maken. Het uitblaasfilter dient eens per twee maanden gereinigd te worden. Het motorfilter moet minimaal een keer per jaar worden gereinigd. U kunt de filters uitkloppen en voorzichtig afstoffen. Sommige filters kunnen ook worden afgespoeld met water voor een betere reiniging. In de handleiding van uw stofzuiger kunt u lezen of uw stofzuigerfilter wasbaar is.

Hoe maak ik het filter van mijn stofzuiger schoon?

Filters vervangen

U weet wanneer u het uitblaasfilter moet vervangen door te letten op de uitblaaslucht van de stofzuiger. Als u merkt dat de stofzuiger een muffe geur verspreidt en er weer stof in de ruimte terechtkomt, is het tijd om het filter te vervangen. Gemiddeld genomen gebeurt dit eens in de zes maanden. Het motorfilter gaat vaak langer mee, maar het is raadzaam om deze af en toe te controleren. Let vooral op eventuele veranderingen in het geluid van de stofzuiger. Bijvoorbeeld wanneer het filter oud is, kan de stofzuiger meer lawaai maken.

Tip 4: Optimaliseer de zuigkracht

Het belangrijkste aspect van uw stofzuiger zonder zak is natuurlijk de zuigkracht. Merkt u dat deze afneemt? Controleer dan de stofzak en filters, zoals eerder uitgelegd. Als dit het probleem niet oplost, let dan ook op het volgende:

  • Controleer of er iets de stofzuigerstang of -slang blokkeert
  • Maak de stofzuigerborstel schoon.

Hoe maak ik de stofzuigerborstel van mijn stofzuiger schoon?