Uw vaatwasser droogt niet goed, hoe komt dat?

Waarom de vaat in uw vaatwasser niet goed droog wordt, kan met verschillende oorzaken te maken hebben. Hierbij kunt u denken aan dat de vaatwasser over te weinig glansspoelmiddel beschikt of het weer tijd is voor een schoonmaakbeurt. U leest in dit artikel 5 manieren waarmee u zelf gemakkelijk voor een beter droogresultaat zorgt.

5 manieren om uw droogresultaat te verbeteren

  • 1. Zorg dat er voldoende glanspoelmiddel aanwezig is.
  • 2. Laat de deur na iedere wasbeurt open staan.
  • 3. Let op uw manier van het inruimen van de vaat.
  • 4. Kies voor een programma waar een droogcyclus in is verwerkt.
  • 5. Maak de sproeiarmen en filters regelmatig schoon.

1. Zorg dat er voldoende glanspoelmiddel aanwezig is

Glansspoelmiddel is een van de toebehoren bij vaatwassers. De werking van glansspoelmiddel heeft als hoofddoel dat uw vaat van een mooie glans wordt voorzien. Naast een mooie glans, heeft glansspoelmiddel een aandeel in het droogproces van uw vaat. Wanneer u bijvoorbeeld een all-in-één vaatwastablet gebruikt, kan het voordoen dat de glansspoeling niet op het juiste moment vrij komt. Dit kan resulteren in verminderde prestaties van het droogproces. Als oplossing kunt u zelf glansspoelmidddel aan het reservoir toe te voegen. Zet de dosering van uw afwasmachine op een lage stand zodat er kleine hoeveelheden glansspoelmiddel aan de wasbeurt wordt toegevoegd.

2. Laat de deur na iedere wasbeurt open staan 

Na afloop beschikt uw vaat nog over een hete temperatuur. Wanneer de deur ongeopend blijft, zal de condens op de vaat opdrogen. Wanneer u de deur na afloop van het programma opent, kan de warme lucht uit de vaatwasser verdwijnen. Hierdoor krijgt het warme vocht een betere mogelijkheid om te verdampen. Houdt hierbij als richtlijn om de deur minimaal 15 minuten na afloop open te houden. Zorg er wel voor dat uw aanrecht van vochtbescherming is voorzien.

3. Let op uw manier van het inruimen van de vaat

Houdt u rekening met de manier van het inladen van uw vaat? Denk hierbij dat er geen water of vocht in bijvoorbeeld kommen of pannen kan achter blijven. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende ruimte tussen de vaat aanwezig is, zodat de warmte goed tussen de vaat wordt verdeeld.

4. Kies voor een programma waar een droogcyclus in is verwerkt

Niet alle vaatwasprogramma’s beschikken over een droogcyclus. U kunt hierbij denken aan spoel- of snelprogramma’s. Uw vaat kan dan nog vaak vochtig aanvoelen. Daarom is het belangrijk dat u een programma kiest waarin een droogcyclus in is verwerkt. Als alternatief kan er ook nog voor een intensief programma worden gekozen.

5. Maak de sproeiarmen en filters regelmatig schoon

Uiteindelijk is begint het bij de juiste manier van onderhouden van uw afwasmachine. Zorg hierbij voor dat de sproeiarmen en filters regelmatig worden schoonmaakt. Wanneer sproeiarmen niet meer schoon zijn kunnen deze tijdens het droogproces gaan nadruppelen. Dit zorgt ervoor dat de vaat in de onderlade vochtig blijft. Reinig daarom tijdig uw vaatwasser en voorkom onnodige vochtigheid. Bekijk hier ons volledig assortiment in Vrijstaande vaatwassers en Inbouw vaatwassers.

Persoonlijk advies in één van onze winkels

Heeft u na het lezen nog vragen met betrekking tot het optimaal drogen van de vaat? Of heeft u nog vragen over de juiste vaatwasser afgestemd naar uw wens. Bezoek dan één van onze winkels of neem contact op.