6 specificaties waaraan jouw tv moet voldoen voor het kijken van sport op tv

Met de juiste tv haal jij jouw favoriete sport in huis. Mis geen moment meer van jouw favoriete voetbalclub, Max Verstappen, de Tour de France of de Olympische spelen. In dit artikel lees je welke specificaties belangrijk zijn voor jouw tv om optimaal te kunnen genieten van jouw favoriete sport.

Specificaties

Voor de beste kijkervaring naar sport op tv zijn de volgende specificaties belangrijk:

  • Verversingssnelheid
  • Beeldkwaliteit
  • Type beeldscherm
  • Kijkhoek
  • Beeldformaat
  • Geluid

Hoe hoog moet de verversingssnelheid zijn?

Om geen doelpunt of fotofinish van jouw favoriete sporter te missen, is het aan te bevelen om te kiezen voor een tv met een hoge verversingssnelheid (minimaal 100 Herz). Tijdens een sportwedstrijd bewegen de camera’s en de objecten in beeld zich namelijk zeer snel. Het is belangrijk om iedere beweging goed te kunnen volgen, of het nu gaat om een inhaalactie van Max Verstappen of een passeerbeweging van Lionel Messi. Hertz (Hz) geeft aan hoeveel frames per seconde worden weergegeven en hoe vaak het beeld dus ververst wordt. Hoe hoger deze Hertz, hoe scherper en vloeiender het beeld en hoe minder kans je hebt op een onscherp beeld. Door te kiezen voor een tv met een verversingssnelheid van minimaal 100 Hz weet je zeker dat jij een scherp en vloeiend beeld hebt, zonder ook maar één moment te missen.

Welke beeldkwaliteit heb ik nodig?

De ideale tv voor het kijken van sport heeft minimaal een 4K beeldkwaliteit. Tegenwoordig worden de meeste sporten namelijk uitgezonden in 4K. Hiermee ben jij altijd verzekerd van een uitstekende beeldkwaliteit. Hoe hoger de beeldkwaliteit van de tv, hoe meer pixels het scherm heeft en hoe beter je de details kunt zien. Zo heeft een 4K televisie 3840 x 2160 pixels en een 4 keer zo hoge resolutie als een Full HD tv. Op een 4K tv mis je geen enkel doelpunt of inhaalactie meer. De combinatie van de hoge verversingssnelheid en de hoge resolutie zorgt ervoor dat het beeld altijd scherp blijft. Zelfs wanneer een sportwedstrijd niet in 4K wordt uitgezonden, zorgt de upscaling functie van de 4K tv ervoor dat je jouw favoriete sport toch in 4K kwaliteit kunt bekijken!

Wat voor type beeldscherm kies ik?

Naast de verversingssnelheid en de beeldkwaliteit, is ook het type beeldscherm belangrijk voor de kijkervaring. Een goede beeldkwaliteit zorgt voor kleurkwaliteit en helderheid. Natuurlijke kleuren en contrast laten elk detail en elke kleur tot leven komen en zorgen voor minder beeldfouten. Als het gaat om beeldkwaliteit, zijn zowel QLED tv’s, OLED tv’s, als LED tv’s goede opties. Zo staan QLED tv’s bekend om hun heldere beeldkwaliteit en anti-reflectie, maar ook OLED en LED tv’s zijn voorzien van een goede helderheid en kleurkwaliteit. Met deze type beeldschermen kun jij dus optimaal kijken naar jouw favoriete sport op tv.

Waarom een brede kijkhoek?

Kijk jij graag naar sport met vrienden of familie? Dan is het aan te raden om een tv met een brede kijkhoek te nemen. De kijkhoek bepaalt hoe ver je aan de zijkant van de tv kunt zitten, zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat. Zo kun je ook met meerdere mensen genieten van sport op tv, terwijl de beeldkwaliteit voor iedereen hetzelfde is. Een brede kijkhoek zorgt er namelijk voor dat je nagenoeg overal dezelfde beeldkwaliteit hebt, zelfs als je bijna aan de zijkant van de tv zit.

Wat voor beeldformaat kies ik?

Eldi heeft tv’s van verschillende formaten, van 24 inch (< 60 cm) tot 65 inch (> 165 cm). Het perfecte beeldformaat hangt natuurlijk af van hoe ver jij van de tv af zit. Hoe groter de kijkafstand tussen jou en de tv, hoe groter het beeldformaat kan zijn.

Het belang van goed geluid

Nu je een tv hebt uitgekozen met het perfecte beeld om sport op te kijken, kan de geluidservaring natuurlijk niet achterblijven. De geluidservaring is namelijk minstens zo belangrijk als de kijkervaring. Kies daarom voor een tv met een ingebouwde geluidsinstallatie of ga voor een soundbar voor een nog betere geluidservaring.

Vergeet deze functies niet

Denk bij de aanschaf van een nieuwe televisie om sport op te kijken ook aan de overige functies van de tv. Een goede tv om sport op te kijken bevat vaak ook diverse smartfuncties. Hiermee kun jij de meeste sporten kijken met een app, wat het kijken van jouw favoriete sport nog gemakkelijker maakt. Wil jij een extra dimensie geven aan jouw kijkervaring? Ambilight is een extra licht aan de achterkant van een tv scherm dat mee kleurt met de kleuren op het scherm. Hierdoor wordt het beeld als grote ervaren en voelt het alsof jij samen met jouw favoriete sporters op het veld staat.

 

Bestel snel een van onze televisies en geniet optimaal van jouw volgende sportevenement! Twijfel jij nog over welke tv het beste bij jou past en op welke tv jij jouw favoriete sport het beste kunt bekijken? Neem dan contact met ons op of kom langs in een van onze Eldi winkels voor advies.