Welke opzetstukken zitten bij een stofzuiger?

Bij iedere stofzuiger worden een aantal verschillende opzetstukken geleverd. Zo krijgt u een aantal grotere borstels en meerdere kleine accessoires. Maar wanneer moet u welke zuigmond gebruiken en waarvoor zijn de accessoires? Wij vertellen het u graag. 

De stofzuigermonden

De grotere stofzuigermonden gebruikt u  in de meeste gevallen voor het zuigen van uw vloer. Afhankelijk welk vloertype u heeft, kan u de juiste borstel kiezen. Meestal zitten er bij uw stofzuiger 3 verschillende opzetborstels: de combiborstel, parketborstel en turboborstel 

 

Laagpolig tapijt

Hoogpolig tapijt 

Harde vloeren 

Houten/ kwetsbare vloeren 

Dierenharen

Combiborstel

Ja

Nee

Ja

Nee

Nee

Parketborstel

Nee

Nee

Ja

Ja

Nee

Turboborstel

Ja

Ja

Ja

Nee

Ja

Combiborstel 

De combiborstel wordt het meeste gebruikt en is geschikt voor harde vloeren als tegels, laminaat, zeil en laagpolig tapijt. De mond heeft 2 verschillende standen die u vaak op de borstel zelf in kan stellen. De borstelharen naar buiten gebruikt u voor het stofzuigen van harde oppervlakte. De borstelharen naar binnen gebruikt u voor laagpolig tapijt, vloerbedekking of losse vloerkleden. 

Parketborstel

De parketborstel is bestemd voor het gebruik op houten vloeren of losliggende harde vloeren. Door de extra zachte haren op het opzetstuk worden krassen op de vloer voorkomen. Daarnaast is de kans dat de borstel vacuüm zuigt een stuk kleiner met dit opzetstuk. Bij een sledestofzuiger is de parketborstel vaak een smalle rechthoekige borstel met zacht haren. Bij een steelstofzuiger is die te herkennen aan een ronde, zachte borstelrol.

Turboborstel 

De turboborstel is bestemd voor hoogpolige tapijten en grove vloerkleden. Met stevige haren in de borstelrol is het gemakkelijker vuil uit de vezels te halen. Daarnaast is de borstel zeer geschikt voor het verwijderen van haren wanneer u huisdieren heeft. 

Standaard accessoires 

Ook ontvangt u vaak naast de grote opzetstukken nog andere accessoires. Deze zijn bestemd voor de kleinere stofzuigklussen, zoals zitmeubels, plinten en trappen. De meest voorkomende standaard accessoires zijn: 

  • Kierzuigmond (verstelbaar en flexibel)
  • Meubelborstel
  • Zachte afstofmond
  • Combi accessoires (2- of 3-in-1)
  • Mini turboborstel 

Het komt regelmatig voor dat één of meerdere van de borstels geïntegreerd is in het handvat of stofzuigerslang voor nog meer gebruiksgemak. 

Extra accessoires 

Sommige stofzuigers hebben naast de standaard accessoires ook nog extra opzetstukken. Dit kan bijvoorbeeld een dweilborstel zijn of up-top opzetstuk waarmee u gemakkelijk bovenop uw keukenkastje kan stofzuiger. Check voor aanschaf goed de beschrijving van de stofzuiger om te zien welke opzetstukken bij de stofzuiger worden geleverd.