Het verschil tussen plasma en OLED tv’s

Als het gaat om het kiezen van een nieuwe televisie, zijn er tal van technologieën om uit te kiezen. Twee van de meest populaire zijn plasma en OLED televisies. Beide technologieën bieden een uitstekende beeldkwaliteit en hebben hun eigen unieke voordelen. In dit artikel zullen we deze twee technologieën vergelijken en bespreken we de overeenkomsten en verschillen.

Wat is een Plasma TV?

Een plasma tv maakt gebruik van een reeks kleine cellen die zijn gevuld met geïoniseerd gas om beelden te produceren. Wanneer een elektrische stroom door de cellen wordt gestuurd, creëren ze licht en kleur, waardoor het beeld wordt gevormd. Plasma-tv's bieden uitstekende beeldkwaliteit, met diepe zwarttinten en levendige kleuren.

Wat is een OLED TV?

OLED tv's maken gebruik van organische materialen die oplichten wanneer er een elektrische stroom doorheen wordt gestuurd. Dit betekent dat elke pixel individueel kan worden in- of uitgeschakeld, wat resulteert in diepe zwarttinten en levendige kleuren, vergelijkbaar met plasma-tv's. OLED tv's hebben echter ook het voordeel dat ze een veel hoger contrast bieden, waardoor details in schaduwrijke gebieden van het scherm beter zichtbaar worden.

Overeenkomsten en verschillen tussen een plasma tv en een OLED tv

  Plasma tv OLED tv
Beeldkwaliteit Lagere helderheid en minder levendige kleuren Hogere helderheid en levendige kleuren
Contrast Hoge contrastverhouding en diepe zwartwaarden Hoge contrastverhouding en diepe zwartwaarden
Kijkhoek Smaller Breder
Design Relatief dik Zeer dun
Energieverbruik Hoger Lager
Levensduur Korter Langer
Prijs Lager Hoger

Beeldkwaliteit en contrast

Beeldkwaliteit is de belangrijkste factor bij het kiezen van een nieuwe televisie. Zowel plasma tv's als OLED tv's staan bekend om hun uitstekende beeldkwaliteit. Bij het vergelijken van deze twee technologieën zijn er echter enkele belangrijke verschillen om in gedachten te houden. Plasma tv's staan bekend om hun diepe zwarttinten en hoge contrastverhoudingen, wat resulteert in een uitstekende weergave van donkere scènes. Ze hebben echter de neiging om een lagere helderheid te hebben dan OLED tv's, wat kan resulteren in minder levendige kleuren. OLED tv's daarentegen staan bekend om hun levendige kleuren en helderheid, wat resulteert in een uitstekende weergave van heldere scènes. Ze hebben ook een uitstekend contrast en zwartniveau, wat zorgt voor een zeer realistische weergave van donkere scènes.

Kijkhoek

Een ander belangrijk verschil tussen een plasma tv en een OLED tv is de kijkhoek. Over het algemeen hebben OLED tv's een bredere kijkhoek dan plasma tv's. Bij een plasma tv kunnen de kleuren en het contrast afnemen naarmate u zich verder van het midden van het scherm bevindt. Dit betekent dat als u niet recht voor de tv zit, de beeldkwaliteit kan afnemen. Bij een OLED tv is de kleur en helderheid veel consistenter over een veel bredere kijkhoek. Als u een grote kamer heeft waarin u vaak tv kijkt met meerdere mensen, kan een OLED tv een betere keuze zijn vanwege de bredere kijkhoek. Het is belangrijk om te onthouden dat de kijkhoek afhankelijk kan zijn van het specifieke model van de tv.

Design

Het design van uw tv kan belangrijk zijn als u op zoek bent naar een tv die past bij het interieur van uw huis. Plasma tv's staan bekend om hun relatief dikke paneel en schermrand. Ze hebben vaak een grotere omvang en zijn gemaakt van dikker materiaal dan OLED tv's. Dit kan er voor zorgen dat ze moeilijker te hanteren en te monteren zijn. OLED tv's hebben daarentegen een dunner ontwerp. Ze zijn vaak veel dunner en lichter dan plasma tv's, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn. Daarnaast hebben ze vaak een moderner ontwerp met dunne randen, wat betekent dat het beeldscherm bijna van rand tot rand loopt.

Energieverbruik

Energieverbruik is ook een belangrijke overweging bij het kiezen van een tv, vooral als u zich zorgen maakt over uw energierekening. Over het algemeen hebben OLED tv's een lager energieverbruik dan plasma tv's, waardoor ze milieuvriendelijker zijn en u geld besparen op uw energierekening.

Levensduur

Een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen tussen een plasma-tv en een OLED-tv is de levensduur van de tv. Plasma tv's hebben over het algemeen een kortere levensduur dan OLED tv's, omdat het scherm in de loop van de tijd kan inbranden. Dit kan een belangrijke overweging zijn als u van plan bent om uw tv voor een langere periode te gebruiken. OLED tv's hebben daarentegen geen last van inbranden, waardoor ze een veel langere levensduur hebben dan plasma tv's.

Prijs

Tot slot is de prijs een belangrijke overweging bij het kiezen tussen een plasma tv en een OLED tv. Over het algemeen zijn OLED tv's duurder dan plasma tv's, vanwege de geavanceerde technologie die wordt gebruikt in hun schermen.

De beste keuze voor u

Het is belangrijk om rekening te houden met uw persoonlijke behoeften en budget bij het maken van uw keuze. Als u op zoek bent naar een tv met uitstekende beeldkwaliteit en bereid bent om te investeren, dan is een OLED tv de beste keuze. Als u echter een beperkter budget heeft en nog steeds een goede beeldkwaliteit wilt, dan is een plasma tv een goede optie.

 

Is uw keuze gevallen op een OLED tv? Bekijk dan onze OLED televisies. Heeft u toch liever een andere tv? Bekijk dan ons volledige aanbod televisies, neem contact met ons op of kom langs in een van onze Eldi winkels.