Sledestofzuiger en steelstofzuiger vergelijken

Voor veel wensen is het stofzuigen van de woning een wekelijks en soms meermaals per week terugkerende klus. Een goede stofzuiger kan de klus aangenamer en eenvoudiger maken. Vele van ons hebben een traditionele sledestofzuiger in het bezit, maar we zien ook steeds meer huishoudens die gebruikmaken van een steelstofzuiger of overwegen te wisselen. Wat zijn nu precies de verschillen, voordelen en nadelen van beide typen? Wij vertellen het je graag.

Traditioneel of steel 

Het grootste verschil tussen een traditionele en een steelstofzuiger is het gebruik van elektriciteit. Een sledestofzuiger werkt op netstroom terwijl een steelstofzuiger op een accu werkt, waardoor de gebruiksduur beperkt is. De accuduur bepaalt hoe lang u deze kan gebruiken. Voor grote huishoudens is het aan te raden een apparaat aan te schaffen met een minimale accuduur van 30 minuten. Wanneer u denkt meer tijd nodig te hebben is het aan te raden een hogere accuduur te kiezen of een extra accu. 

De verschillen

 

Sledestofzuiger

Steelstofzuiger

Grote stofzuigklussen

Ja

Ja (afhankelijk van accuduur)

Kleine stofzuigklussen

Ja

Ja

Zak nodig

Soms

Nee

Wendbaar

Nee

Ja

Snel aan de slag

Nee

Ja

Hoge zuigkracht

Ja

Soms

Compact opbergen

Nee

Ja

Voor- en nadelen

Of u nu kiest voor een slede- of steeltofzuiger. Beide types hebben hun eigen voor- en nadelen. 

Sledestofzuiger

De sledestofzuiger heeft een karretje en snoer die alleen werkt wanneer deze in het stopcontact zit. Het vuil en stof komt terecht in een stofzak of reservoir afhankelijk of u een apparaat met of zonder zak heeft. Lees meer over het kiezen van de juiste sledestofzuiger.

+ Ruime opvangcapaciteit
+ Geen tijdlimiet door snoer
+ Grote woningen en oppervlakte

- Stopcontact wisselen
- Meer energieverbruik
- Gewicht is zwaarder

Steelstofzuiger 

Een steelstofzuiger werkt zoals eerder genoemd op een accu waardoor deze geen snoer bevat. De accu moet regelmatig opgeladen worden. Sommige steelstofzuigers hebben een eenvoudig oplaadstation waarmee deze standaard wordt opgeladen wanneer u hem opbergt. Het vuil en stof komt terecht in een reservoir dat regelmatig geleegd moet worden in de vuilbak. Lees meer over het kiezen van de juiste steelstofzuiger.

+ Draadloos 
+ Gemakkelijk in gebruik
+ Ook te gebruiken als kruimeldief

- Accuduur is beperkt
- Kleinere opvangcapaciteit

Sledestofzuiger vervangen? 

Tegenwoordig zijn slede- en steelstofzuigers even efficiënt. Door het compact formaat en lichtgewicht model pakt u gemakkelijk de stofzuiger erbij en bergt u hem net zo makkelijk weer op. Daarnaast hebben ze geen zakken meer waardoor ze snel te legen zijn. 

Conclusie 

Voordat u een keuze maakt is het belangrijk goed te weten waar u naar op zoek bent en de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Heeft u een grote woning of stofzuigt u altijd alle verdiepingen in een keer? Kies dan voor een sledestofzuiger. Heeft u een kleinere woning of pakt u de stofzuiger er liever iets vaker bij voor kleine schoonmaakbeurten? Dan is de steelstofzuiger een goede keuze voor u. Voor persoonlijk advies bij het maken van de juiste keuze, neem contact met ons op of kom langs in één van onze winkels