Op welke stand moet mijn droger?

Het optimale droogprogramma verschilt per persoon en per wassoort. Daarnaast beschikken ook niet alle modellen over dezelfde droogprogramma’s. Voordat u de was in de droger stopt, zijn er een paar dingen die u moet overwegen om het juiste droogprogramma voor uw was te kiezen. Het optimale droogprogramma verschilt per persoon en per wassoort. Daarnaast beschikken ook niet alle modellen over dezelfde droogprogramma’s. Voordat u de was in de droger stopt, zijn er een paar dingen die u moet overwegen om het juiste droogprogramma voor uw was te kiezen.

Controleer allereerst het wasvoorschrift voordat u bepaalde kledingstukken of stoffen in de droogkast doet, of deze geschikt zijn voor de droger. 

Welke stand van de droogkast je vervolgens kiest hangt af van het soort wasgoed dat u wilt drogen. 

 • Handdoeken, jeans en beddengoed drogen
  Handdoeken, jeans en beddengoed is relatief dik wasgoed. Kies hiervoor het katoen droogprogramma. Sommige typen droogkasten beschikken over een specifiek droogprogramma voor dit wasgoed, kies in dat geval die. Droog beddengoed op een zo laag mogelijke temperatuur.
 • Katoenen shirts en broeken drogen
  Ook voor katoenen shirts en gewone broeken kiest u het katoenprogramma. Selecteer een niet te hoge temperatuur om te voorkomen dat uw kleding krimpt.  
 • Synthetische en delicate kleding drogen
  Kleding van polyester of fleece droogt u het best met een daarvoor bestemd synthetisch droogprogramma. Delicate kleding van wol of zijde vragen een specifieker wasprogramma speciaal bedoeld voor wol of zijde. Heeft de droogkast deze optie niet, kies dan ook voor het synthetische programma. De beste manier om wollen of zijde kleding te drogen, blijft door deze gewoon op het wasrek te hangen. 

Kies de geschikte droogtegraad

De meeste droogkasten beschikken over de onderstaande standaard droogtegraden. Eldi vertelt wanneer u welke gebruikt.

 • Strijkdroog/strijk-klaar
  Bent u van plan het wasgoed nog te strijken? Kies dan voor de droogtegraad strijkdroog. Deze optie droogt het wasgoed totdat het licht vochtig is, wat ideaal is voor het strijken. 
 • Kastdroog
  De droogtegraad kastdroog zorgt ervoor dat er nog een klein beetje vocht in de vezels van uw kleding overblijft. Op deze manier wordt de kleding beschermd tegen slijtage. Laat de kleding na het droogprogramma even uitwasemen, voordat u ze in de kast legt.
 • Extra droog/zeer droog
  Kies deze droogtegraad voor handdoeken, jeans en beddengoed. Door deze stand wordt wasgoed kurkdroog. Zo kan direct na het drogen het wasgoed opgeborgen worden. 
Droogtegraad Wasgoed
Strijkdroog Linnen en overhemden
Kastdroog Katoenen ondergoed en shirts
Extra droog/zeer droog   Jeans, handdoeken en beddengoed

Anti-kreukprogramma

Veel droogkasten hebben de optie voor een anti-kreukprogramma. Dit programma is uiterst geschik voor beddengoed. Dit droogprogramma beperkt kreuken in uw wasgoed. Doordat de droogtrommel bij het anti-kreukprogramma door blijft draaien nadat de was “droog” is, blijft het wasgoed in beweging en krijgt het niet te kans om te gaan kreuken.

Anti-allergenen droogprogramma

Daarnaast hangt het droogprogramma ook afhankelijk van het doel naast drogen. Wanneer u last heeft van allergieën kunt u in sommige gevallen, afhankelijk van het type droogkast, ook een anti-allergenen programma draaien. Dit kan handig zijn in het geval van een allergie voor dierenharen of pollen. Het anti-allergenen programma droogt het wasgoed op een hoge temperatuur waardoor de bacteriën en allergenen uit het wasgoed verdwijnen. Ben waakzaam voor de producten die u met dit droogprogramma droogt in verband met de hoge temperatuur.

Muf wasgoed opfrissen in droogkast

Wilt u kleding slechts opfrissen en van een muffe lucht ontdoen? Ook dan kunt u gebruik maken van de droogkast. Afhankelijk van het type droogkast, kunt u een opfris- of zelfs uitgebreid opfrisprogramma gebruiken om kleding op te frissen, zonder deze te wassen. Door het blazen van warme lucht en/of stoom, verdwijnen muffe geurtjes uit het kledingstuk. Vul de droger in dit geval met maximaal twee kledingstukken voor een optimale werking.

Op zoek naar een nieuw droogkast, was-droogcombinatie of droogzwierder? Bekijk ons ruime assortiment online, kom langs in een van onze winkels of neem contact op.