Een stofzuiger kiezen met de gewenste zuigkracht

Wanneer u een nieuwe stofzuiger aan wilt schaffen is het belangrijk na te denken over de juiste zuigkracht. Het kiezen van de juiste zuigkracht is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals het materiaal van de vloer en diverse specificaties van de stofzuiger. Wij leggen u graag uit van welke factoren de zuigkracht afhankelijk is. 

Vermogen 

Het vermogen van de stofzuiger speelt een kleine rol bij de zuigkracht. Dit is echter een specificatie die niet leidend is voor het maken van de juiste keuze. Nieuwe stofzuigers zijn tegenwoordig namelijk steeds zuiniger. Dit betekend dat ze minder vermogen nodig hebben, maar maakt de zuigkracht niet minder sterk. 

Efficiënte stofzuiger en motor

Hoe efficiënter uw stofzuiger en motor zijn, hoe minder energie deze verliest. Dit betekent dat alle energie ook echt wordt gebruikt voor het aanzuigen van stof en vuil. Sommige stofzuigers maken gebruik van een vernieuwde cycloontechnologie. Hiermee wordt elektriciteit omgezet naar beweging. De cyclonen drukken het stof via de binnenwand naar het stofreservoir. De lucht trekt door de filter heen en het stof blijft achter in het reservoir. Deze technologie kost minder vermogen waardoor u dit vaak terugziet bij steelstofzuiger. 

Geschikte opzetstuk voor de vloer 

Het contact tussen het opzetstuk en de vloer speelt een grote rol bij het behoud van de zuigkracht. Afhankelijk van de hoeveelheid lucht die via de zuigmond door de slang heen komt, bepaald hoe hard de borstel zich aan de grond zuigt. Door het juiste opzetstuk te gebruiken voorkomt u dat de mond zich vacuüm zuigt of uw vloer beschadigt. Lees meer over hierover in ons artikel: De juiste stofzuiger en borstel per vloertype.

Luchtweerstand en -verlies

De luchtweerstand is afhankelijk van de weg die de lucht af moet leggen. Hoe langer de weg is, hoe hoger de luchtweerstand en hoe minder de zuigkracht. Daarnaast is de bouwkwaliteit van belang. Verliest uw stofzuiger lucht door kieren in het opzetstuk, de stofzuigermond of in de slang, dan verliest deze zijn zuigkracht. 

De stofreservoir

Het soort stofreservoir of stofzuigerzak heeft veel invloed op de zuigkracht. Heeft u bijvoorbeeld een stofzuigerzak met extra filters, dan heeft uw stofzuiger meer vermogen nodig om de juiste zuigkracht te behalen. Verder geldt uiteraard hoe voller het reservoir of de zak is, hoe meer zuigkracht deze verliest. 

Wat kan u zelf doen? 

Om de zuikracht van uw stofzuiger te verbeteren is het belangrijk deze goed te onderhouden. Zorg ervoor dat u de stofzuigerzak iedere 3 maanden vervangt en het stofreservoir regelmatig leegt. Daarnaast is het belangrijk de filters regelmatig schoon te maken. Maakt de filters iedere 3 maanden schoon en vervang deze na maximaal 1 jaar. Lees meer over het onderhouden van uw stofzuiger met zak, het onderhouden zonder zak of het onderhouden van een steelstofzuiger. .


Op zoek naar een nieuwe stofzuiger? Bekijk ons assortiment sledestofzuigers, steelstofzuigers en stofzuiger accessoires.