De juiste stofzuiger en borstel per vloertype

Welke type vloer u ook heeft: tegels, tapijt, laminaat of een houten vloer. Voor ieder vloertype is een passende stofzuiger, maar niet alle stofzuigers kunnen op iedere vloer gebruikt worden. Heeft u bijvoorbeeld een houten vloer, dan heeft u een speciale parketborstel nodig waarmee u krasvrij kan stofzuigen. Maar welke stofzuiger is geschikt voor welke vloer en waar moet u op letten vóór aankoop? Wij leggen u het graag uit. 

Waar moet u op letten 

Wanneer u een nieuwe stofzuiger kiest is het belangrijk te letten op de volgende zaken:

  • Welke vloertype u heeft
  • Welke borstel heeft u nodig bij dat vloertype 

Stofzuigerborstel per vloer

 

Laagpolig tapijt

Hoogpolig tapijt 

Harde vloeren 

Houten/ kwetsbare vloeren 

Combiborstel

Ja

Nee

Ja

Nee

Parketborstel

Nee

Nee

Ja

Ja

Turboborstel

Ja

Ja

Ja

Nee

Soorten mondstukken

Heeft u een harde vloer en/ of een laagpolig tapijt? Dan heeft u een combiborstel nodig. Deze borstels werken goed bij eenvoudig te onderhouden vloeren. Wanneer u in uw woning een hoogpolig tapijt heeft. Dan heeft u een turboborstel nodig. De haren van de turboborstels zijn vaak harder waardoor ze dieper iin de vezels van het tapijt kunnen komen voor voldoende reiniging. Heeft u een houten vloer? Dan moet u gebruik maken van een parketborstel. De haren van de parketborstel zijn zachter en het mondstuk heeft geen wieltjes om de kans op krassen te verkleinen. 

Tussentijds de zuigkracht aanpassen 

Een logische gedachte is dat de stofzuiger altijd de hardste zuigkracht moet hebben voor het beste resultaat, maar niets is minder waar. Wanneer u bijvoorbeeld een vloerkleed of tapijt gaat stofzuigen, kan deze vacuüm zuigen. Door de schakelaar op de combiborstel te gebruiken kan dit voorkomen worden. Hetzelfde geldt voor harde vloeren. Wanneer de zuigkracht te hoog staat kan deze vacuüm zuigen. Zet dan de zuigkracht iets lager. 

Bent u op zoek naar een nieuwe stofzuiger? Bekijk ons assortiment online of kom langs in een van onze winkels