Stofzuigerborstel schoonmaken

Een vuile borstel zorgt ervoor dat uw stofzuiger minder goed werkt. Uw stofzuiger neemt minder vuil en stof op, de zuigkracht neemt af en tegelijkertijd neemt het stroomverbruik juist toe. Controleer uw stofzuigerborstel daarom regelmatig op opgehoopt stof en vuil.

Verschillende soorten stofzuigerborstels

Een stofzuigerborstel wordt ook wel een opzetstuk of zuigmond genoemd. Hoe u de borstel van uw stofzuiger schoonmaakt, verschilt per borstel. Door de tips in dit artikel te volgen zorgt u ervoor dat u elke borstel goed reinigt. Wij maken onderscheid tussen verschillende soorten borstels:

  • Combinatieborstel
  • Parketborstel
  • Turboborstel
  • Kleine borstel
  • Zachte borstelrol

Welke opzetstukken zitten bij een stofzuiger?

Combinatieborstel schoonmaken

Combinatieborstels nemen door de luchtstroom stof op via de gleuf onderop de zuigmond. Check of niks deze gleuf blokkeert. Als u vuil vindt, pluk dit dan gemakkelijk weg met de hand. Bij een combinatieborstel schuift u de haartjes van de borstel uit met een druk op de knop. Doe dit ook tijdens het schoonmaken van de borstel, zodat u vastzittende haren en stof ook daar verwijdert. U kunt de haartjes uit de borstel weer met de hand verwijderen.

Parketborstel schoonmaken

Een parketborstel maakt u op een vergelijkbare manier schoon als een combinatieborstel. Controleer dus eerst de ingang onderop het opzetstuk. Blokkeert vuil de stofzuigermond? Verwijder dit dan eenvoudig met de hand. Opgehoopt stof plukt u simpelweg uit de haartjes van de borstel.

Turboborstel schoonmaken

Een turboborstel heeft een ronddraaiende middenborstel waar het vuil zich omheen wikkelt. U kunt een schaar gebruiken om dit gemakkelijk los te knippen en te verwijderen. Doe dit wel voorzichtig, zodat u de borstel niet beschadigt of uzelf bezeert. Vaak kunt u de middenborstel uit het mondstuk halen door een klepje aan de zijkant te openen. Zo haalt u het vuil nog makkelijker weg.

Kleine stofzuigerborstel schoonmaken

Een kleine borstel gebruikt u bijvoorbeeld voor het stofzuigen van uw meubels. Kleine stofzuigerborstels hebben vaak haartjes en verzamelen daarmee veel stof. Dit stof hoopt zich soms op en verwijdert u het beste met een stofzuiger met kleine borstel. Neem het opzetstuk van de zuigstang en zuig het eenvoudig schoon met de stofzuiger zelf. Het stof met de hand uit de borstel verwijderen werkt natuurlijk ook.

Zachte borstelrol schoonmaken

Een zachte borstelrol is een parketborstel voor steelstofzuigers. Deze borstels verkleuren als u deze een langere tijd gebruikt, omdat deze met hoge snelheid ronddraaien over uw vloer. Gelukkig zijn deze borstels wasbaar. Neem de borstel uit door het klepje op de zijkant van de zuigmond te openen. U kunt hem zo simpelweg afspoelen onder de kraan. Wrijf ondertussen alle vuil en pluisjes eraf met uw hand. Is de borstelrol helemaal schoon? Laat hem dan minstens een dag drogen voordat u hem terugplaatst in de zuigmond.

Borstel vervangen

Vaak gaan de borstels van uw stofzuiger net zolang mee als de stofzuiger zelf. Toch kan het gebeuren dat u een borstel moet vervangen vanwege beschadiging of slijtage. De meeste borstels zijn universeel waardoor deze dus gemakkelijk te vervangen zijn. Heeft u een sledestofzuiger? Let dan op de diameter van de zuigstang (deze vind u in de handleiding van uw stofzuiger). Zo weet u zeker dat de nieuwe borstel op uw stofzuiger past. Als u een steelstofzuiger heeft, dan heeft u bijna altijd een specifieke borstel nodig.