Stofzuigers vergelijken

Het aanbod stofzuigers van Eldi is groot en de verschillen zijn soms klein. Dit maakt het soms lastig te ontdekken wat de beste stofzuiger is voor u. Een goede manier om hierachter te komen is door verschillende stofzuigers met elkaar te vergelijken. Twijfelt u bijvoorbeeld tussen twee stofzuigers? In dit artikel vertellen we u waar u op moet letten als u stofzuigers gaat vergelijken.

Vloertype

Een van de belangrijkste verschillen bij stofzuigers is voor welke soort vloer die geschikt is. Niet alle stofzuigers zijn namelijk geschikt voor elk vloertype. Heeft u thuis voornamelijk tapijt, veel voerkleden of juist een kwetsbare, harde of houten vloer? Kijk goed naar het vloertype waarvoor de stofzuigers geschikt zijn en of dit overeenkomt met de ondergrond die u thuis heeft.

De juiste stofzuiger en borstel per vloertype

Harde of houten vloer vs. Tapijt

Harde of houten vloer

Heeft u een kwetsbare, houten vloer thuis, dan heeft u een speciale parketborstel nodig. Bekijk onze stofzuigers voor parket. Heeft u een harde vloer? Dan volstaat een combiborstel. Wilt u meer weten over waar u op moet letten als u thuis een harde of houten vloer heeft, lees dan het volgende advies:

Harde en houten vloeren stofzuigen

Tapijt of vloerkleden

Heeft u thuis veel tapijt of grove vloerkleden liggen, dan heeft u een turboborstel nodig. Deze borstel heeft ronddraaiende borstels die de vezels van het tapijt of vloerkleed uit elkaar haalt zodat de stofzuiger vuil beter opzuigt.

Opzetborstels

Het vloertype waar een stofzuiger geschikt voor is hangt af van de opzetborstels die erbij zitten. Stofzuigers verschillen hier namelijk nogal in. Over het algemeen geldt het volgende: hoe meer opzetborstels erbij zitten, hoe hoger de prijs van de stofzuiger. Dit betekent vaak wel een veelzijdige stofzuiger. Heeft u bijvoorbeeld op de begane grond een harde of houten vloer maar in de slaapkamer tapijt of vloerkleed? Dan heeft u verschillende opzetborstels nodig voor elk vloertype. Wilt u meer advies over opzetborstels, lees dan het volgende advies:  

Welke opzetstukken zitten bij een stofzuiger?

Snoerlengte

Heeft u een relatief groot huis, dan is de snoerlengte van de stofzuiger van belang. Hierin verschillen de stofzuigers vaak van elkaar. Bij het vergelijken van snoerlengte is het belangrijk om het verschil te weten tussen snoerlengte en actieradius. De snoerlengte is de daadwerkelijke lengte van het snoer. De actieradius is de snoerlengte inclusief de lengte van de stofzuiger. Wilt u niet steeds van stopcontact hoeven te wisselen, kijk dan goed naar de snoerlengte van de stofzuiger en neem deze mee in uw overweging.

Filters

Wat betreft de filters van een stofzuiger, zijn de uitblaasfilters het belangrijkst. Hoe beter het uitblaasfilter, hoe minder stofdeeltjes met de uitblaaslucht van de stofzuiger terug de kamer in komen. Bent u gevoelig of zelfs allergisch voor stof? Dan is dit uitblaasfilter vooral belangrijk. Kies dan voor een stofzuiger met HEPA-filter. Het liefst met minimaal een HEPA 13-filter. Wilt u meer weten over welke stofzuigers geschikt zijn bij allergieën? Lees dan het volgende advies:

Welke stofzuiger bij allergieën?

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een stofzuiger verschilt soms maar een paar decibel. Dit lijkt niet veel, maar kan een groot verschil maken. Bij Eldi noemen we een stofzuiger stil als deze een geluidsniveau heeft onder de 70 decibel. Natuurlijk is de stofzuiger nooit helemaal stil, maar u kunt nog prima een gesprek voeren zonder uw stem te verheffen of tv kijken zonder het geluid harder te zetten. Een stofzuiger met een geluidsniveau tussen de 70 en 75 decibel is normaal. Vanaf 75 decibel vinden wij een stofzuiger zeer luid. Dit zorgt niet meteen voor geluidsoverlast, maar is wel belangrijk om mee te nemen in uw keuze. Wilt u meer informatie over geluidsniveau, lees dan het volgende advies:

Geluidsniveaus van een stofzuiger

Unieke aspecten

Naast alle standaard specificaties, hebben stofzuigers vaak ook unieke aspecten. Zo hebben sommige stofzuigers een zuigmond met LED-verlichting of extra accessoires, zoals een mini-turboborstel. Andere stofzuigers hebben bijvoorbeeld bediening via het handvat waardoor het mogelijk is om instellingen te veranderen zonder te hoeven bukken. Deze unieke aspecten staan niet altijd in de specificaties, dus lees vooral de productbeschrijving van onze stofzuigers en kijk naar wat er standaard wordt meegeleverd bij de stofzuiger.

Plus- en minpunten

Bent u stofzuigers aan het vergelijken, maar komt u er nog niet uit met alle specificaties? Bekijk dan vooral ook de plus- en minpunten op de productpagina. Deze zeggen veel over de stofzuiger en geven aan wat het product juist wel of juist niet goed kan. De unieke kenmerken van een product komen hier vooral aan bod zodat u weet wat de stofzuiger onderscheidend maakt ten opzichte van een ander.

Verschillende soorten stofzuigers vergelijken

Om het vergelijken van verschillende soorten stofzuigers sneller en gemakkelijker te maken voor u hebben we adviezen uitgewerkt waarin we verschillende soorten stofzuigers met elkaar vergelijken. Twijfelt u bijvoorbeeld tussen een sledestofzuiger of steelstofzuiger, of tussen een stofzuiger met zak of zonder zak? Bekijk dan de volgende adviezen:

Sledestofzuiger en steelstofzuiger vergelijken

Stofzuiger met en zonder zak vergelijken