Toerental wasmachine

Op welk toerental moet ik de wasmachine instellen?

Het toerental van de wasmachine heeft te maken met de snelheid van ronddraaien van de wastrommel tijdens het centrifugeren. Het geeft aan hoeveel rondes er per minuut gemaakt worden. Het toerental van wasmachines kan variëren van 800 tot 2000 per minuut. De meest gebruikte toerentalen zijn 1200, 1400 en 1600. Hoe hoger het toerental, hoe sneller de wastrommel ronddraait en hoe droger het wasgoed.

Wasmachines met 1200 toeren

De meeste bovenladers hebben een maximaal toerental van 1200. Hierdoor ligt de slijtage van de kleding lager dan gemiddeld. Perfect voor uw lievelingskledingstuk! Het nadeel van deze wasmachines is dat het restvochtpercentage relatief hoger ligt waardoor kleding langer nat blijft. Daarom adviseren we om naast een dergelijk type wasmachine ook een droogkast aan te schaffen.

Wasmachines met 1400 toeren

Het overgrote deel van de moderne wasmachines beschikken over een maximaal toerental van 1400. Dit soort wasmachines bieden een mooie middenweg tussen de 1200 en 1600 toeren. Het restvochtpercentage na een centrifuge van 1400 toeren ligt rond de 50%. Dit is hoger dan 1200 toeren, maar lager dan 1600 toeren. De slijtage van de kleding ligt echter ook wat hoger vergeleken met 1200 toeren, maar broeken en t-shirts zijn hier vaak goed tegen bestand.

Wasmachines met 1600 toeren

Wasmachines met 1600 toeren komen minder vaak voor dan die met 1200 of 1400. Omdat deze wasmachines harder moeten werken om het toerental te halen hebben deze een sterke motor. Hierdoor is het vulgewicht ook meer dan de bovenstaande types. Het restvochtpercentage bij 1600 toeren is 44%. Dit komt goed van pas wanneer u niet over een wasdroger beschikt. Na een wasbeurt hoeft het wasgoed alleen maar even te drogen aan de waslijn. Het nadeel van het lage restvochtpercentage en de hoge hoeveelheid toeren is dat de slijtage van het wasgoed gemiddeld hoger ligt. Kijk daarom goed uit met gevoelige kledingstukken of materialen.

Welk type wasmachine past bij u?

Om te bepalen welk type wasmachine met welk maximaal aantal toeren het best bij u past, moet er met verschillende factoren rekening gehouden worden. Heb u geen moeite met het wachten totdat u kleding droog is, dan zou een wasmachine met 1200 toeren geschikt zijn voor u. Omdat deze minder energie verbruikt is deze ook aantrekkelijker voor het milieu en daardoor voor de portemonnee. Een keerzijde is, dat als u deze was nog in de droger doet, het weer meer energie en tijd kost om de kleding volledig droog te krijgen. Beschik u niet over een droger, en ben u ook niet bereid deze aan te schaffen, dan is wellicht een wasmachine met 1600 toeren beter geschikt voor u. Omdat het vulgewicht ook meer is, is deze wasmachine uiterst geschikt voor grotere huishoudens. Gemiddelde huishoudens zullen genoeg hebben aan een wasmachine met 1400 toeren. Dit is het meest voorkomende type en biedt een gulde middenweg tussen de twee andere types.

Aantal toeren
"rpm"of rounds per minute"

Restvochtpercentage
Hoeveelheid vocht na centrifugeren

Type wasgoed
Voorbeelden wasgoed
Slijtage

1200 52% Delicate kleding Weinig
1400 50% Broeken en shirts Gemiddeld
1600 44% Lakens Meer

Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk ons gehele aanbod wasmachines. Mocht u onze producten liever fysiek zien of heeft u vragen? Kom dan langs in één van onze winkels of stel uw vraag via onze contact pagina.