Uw strijkijzer of stoomgenerator ontkalken

Om stoom te genereren tijdens het strijken vult u het stoomstrijkijzer of de stoomgenerator met water. Doordat er kalk in het water zit, hoopt dit zich op in de gaatjes van de strijkzool. Er kunnen dan bruine vlekken in uw kleding ontstaan, wat u natuurlijk wilt voorkomen. 

Verschillende antikalksystemen

Sommige strijkijzers hebben een automatisch antikalksysteem. Wanneer u ijzer geen geautomatiseerd systeem heeft kan u deze handmatig ontkalken. Er zijn 3 verschillende soorten systemen mogelijk. Dat is het reinigingsprogramma, antikalkcartridge of de kalkverzamelaar. Al deze systemen hebben we hun eigen werkwijze om het goed te onderhouden. Wanneer u verder leest leggen wij dit per systeem uit. 

Handmatig ontkalken

Als uw strijkijzer of stoomgenerator geen geautomatiseerde ontkalking heeft, dient u dit handmatig te doen. Dit kan u eenvoudig in een aantal stappen doen. Houd rekening dat het gehele karwei ongeveer 45 minuten tijd kost vanwege en intrekken van het middel.

Stappenplan handmatig ontkalken

Stap 1: Maak het waterreservoir leeg en spoel het grondig af onder de kraan.
Stap 2: Vul het waterreservoir met de maximale hoeveelheid water en voeg een kleine hoeveelheid schoonmaakazijn toe.
Stap 3: Zet het strijkijzer aan op de hoogste stand en laat het minstens 4 minuten opwarmen. Druk een paar keer op de stoomknop.
Stap 4: Schakel het strijkijzer uit en laat het water gedurende 30 minuten inwerken.
Stap 5: Reinig het waterreservoir en de strijkzool grondig met een microvezeldoek. Als er nog kalkresten aanwezig zijn, herhaal dan stap 2 tot en met 5.
Stap 6: Spoel het waterreservoir goed af en laat het leegstromen op een oude theedoek. Zorg ervoor dat er geen azijn resten achterblijven in het strijkijzer.

Automatische ontkalkings methoden

Reinigingsprogramma van Braun

Als uw strijkijzer of stoomgenerator is uitgerust met een reinigingsprogramma, kunt u dit programma gebruiken om automatisch te ontkalken. Volg de instructies in de handleiding van uw apparaat om het ontkalkingsprogramma in te schakelen. Het strijkijzer of de stoomgenerator zal vervolgens de benodigde stappen automatisch uitvoeren.

Antikalkcartridges

Bij sommige strijkijzers en stoomgeneratoren wordt gebruikgemaakt van antikalkcartridges. Deze cartridges zitten in het apparaat en zorgen voor het verwijderen van kalkaanslag. Na ongeveer 3 maanden dient u de cartridge te vervangen om vlekken op uw kleding te voorkomen en een optimale stoomproductie te behouden. Raadpleeg de handleiding van uw strijkijzer of stoomgenerator voor instructies over het vervangen van de cartridges.

Kalkverzamelaar

Een kalkverzamelaar is een onderdeel in uw strijkapparaat dat kalkaanslag opvangt. U kunt de kalkverzamelaar eenvoudig afspoelen onder de kraan tijdens het ontkalkingsproces en vervolgens weer terugplaatsen. Het wordt aanbevolen om dit elke 3 maanden te doen om uw strijkijzer of stoomgenerator vrij van kalkaanslag te houden. Als u regelmatig strijkt (meer dan 3 keer per week) of in een gebied met hard water woont, is het raadzaam om uw apparaat maandelijks te ontkalken.

Maatregelen om kalkaanslag te voorkomen

Het beste is om de kalkaanslag zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg er daarom voor dat u na elke strijk sessie het waterreservoir leegt. Laat uw stoomstrijkijzer of stoomgenerator niet staan met water erin. U kunt kalkaanslag nog beter voorkomen door gedemineraliseerd water te gebruiken. Overweeg de aanschaf van een waterfilter om het water te ontkalken. 

Lees meer over het voorkomen van kalk in uw strijkijzer

Bent u op zoek naar een nieuwe strijkijzer of stoomgenerator? Bekijk ons ruime assortiment online of kom langs in een van onze winkels