Een vaatwasser inbouwen, hoe doet u dat?

U heeft gekozen voor een inbouw vaatwasser en nu? Wanneer u goed bent voorbereid en de nodige tijd ervoor neemt, hoeft het inbouwen van uw afwasmachine geen lastige klus te zijn. Lees hier over de 8 stappen die u moet volgen om de vaatwasser op de juiste manier in te bouwen.

Voorbereiding

De benodigdheden verschillen per vaatwasser, dus raden wij u aan om de handleiding erbij te pakken. Zorg dat u de volgende gereedschappen ter beschikking heeft:

 • Waterpas
 • Boormachine
 • Rolmaat
 • Schroevendraaier
 • Schaar
 • Steeksleutels
 • Zaag (type zaag is afhankelijk van de werking)

De 8 stappen op een rijtje

 • Stap 1: monteer de vochtbeschermer
 • Stap 2: bevestig de bevestigingsbeugels
 • Stap 3: plaats de vaatwasser op de gewenste plek
 • Stap 4: zorg dat de vaatwasser waterpas is
 • Stap 5: bereidt het frontpaneel voor
 • Stap 6: monteer het keukenpaneel
 • Stap 7: bevestig de vaatwasser aan de keuken
 • Stap 8: zet de plint weer op zijn plek

Stap 1: monteer de vochtbeschermer

Allereerst is het belangrijk dat u start met het plaatsen van de vochtbeschermer. Deze bevestigt u aan de onderkant van het keukenblad. Een vochtbeschermer voorkomt namelijk dat wanneer u de vaatwasser na een programma opent, de warme dampen tegen het keukenblad aankomt.

Stap 2: bevestig de bevestigingsbeugels

Monteer de bijgeleverde bevestigingsbeugels aan uw afwasmachine. Beschikt u over een stenen keukenblad of wordt de vaatwasser naast een stenen muur geplaatst? Dan kunt u deze bevestigingsbeugels niet plaatsen. De installatie kan hierdoor afwijken en is het daarom belangrijk de handleiding door te nemen.

Stap 3: plaats de vaatwasser op de gewenste plek

Plaats de stekker van uw vaatwasser in het stopcontact en monteer de toevoerslang op de kraan. Monteer daarna de afvoerslang op de siphon. Gebruik hiervoor een slangklem of plaats de slang in de afvoerbuis. Na het bevestigen van de afvoerslang, draait u de waterkraan open en kan de afwasmachine op zijn plaats worden geschoven.

Stap 4: zorg dat de vaatwasser waterpas is

Zorg ervoor dat de bovenkant van uw vaatwasser tegen het bovenblad aan zit. De hoogte kunt door middelen van de pootjes verstellen. Gebruik hiervoor een handschroevendraaier. Wanneer de afwasmachine op de gewenste plek staat, kunt u beginnen met het controleren of het waterpas staat/ Dit doet u door de waterpas tegen de dichte deur aan te plaatsen en controleer of de vaatwasser daarbij recht staat. Lees hoe u de vaatwasser waterpas zet. 

Stap 5: bereidt het frontpaneel voor

Boor op de juiste plek schroefgaten in de deur. Bekijk de handleiding voor de plaatsen waar deze gaten moeten komen. Let op dat de gaten niet te diep worden geboord. Bevestig daarna het keukenpaneel met de meegeleverde schroeven aan de deur van de vaatwasser.

Stap 6: monteer het keukenpaneel

Nu is het tijd om het keukenpaneel op de deur van de afwasmachine te bevestigen. Dit doe je in de meeste gevallen door het keukenpaneel aan de deur te hangen en daarna vast te schroeven. U kunt de handleiding raadplegen, hoe dit voor uw vaatwasser geldt.

Stap 7: bevestig de vaatwasser aan de keuken

De vaatwasser is gereed om aan de keuken vast te zetten. Hierbij start u door de vaatwasser vast te schroeven met de eerste geplaatste bevestigingsbeugels. Hiervoor is het van belang dat u een handschroevendraaier gebruikt.

Stap 8: zet de plint weer op zijn plek

De vaatwasser staat op zijn plek, staat waterpas en is bevestigd aan de keuken. Dan is het nu tijd voor het terugplaatsen van de plint. Het kan voorkomen dat de vaatwasser meer ruimte aan de onderkant in beslag heeft genomen. Hiervoor kunt u eventueel een gedeelte van de plint afzagen. Uw inbouw vaatwasser is gereed en klaar voor gebruik. Bekijk hier ons volledig assortiment inbouw vaatwassers.

Persoonlijk advies in één van onze winkels

Heeft u na het lezen nog vragen met betrekking tot inbouwen van een inbouw vaatwasser? Of heeft u nog vragen over de juiste vaatwasser afgestemd naar uw wens. Bezoek dan één van onze winkels of neem contact op.