De vaatwasser maakt niet goed schoon. Wat nu?

Uw vaatwasser is net klaar met het wasprogramma, maar de vaat die erin staat is niet goed schoongespoeld. Er zijn verschillende oorzaken voor dit probleem. Wij leggen u graag uit hoe u deze kan oplossen en uw vaat weer netjes schoon wordt.

6 tips voor een schone vaat

  • Tip 1: indeling van uw vaatwasser
  • Tip 2: check de sproeiarmen
  • Tip 3: aanvullen van zout en spoelglans
  • Tip 4: reinig de vaatwasser
  • Tip 5: gebruik het voorspoelprogramma
  • Tip 6: het juiste programma voor uw vaat

Tip 1: indeling van uw vaatwasser

De juiste indeling van uw vaatwasser kan al veel verschil maken. Plaats de grote vaat zoals pannen en schalen in de onderkant van de machine en kopjes en kleine schaaltjes bovenin. Zet alle vaat schuin en let op dat u de machine niet te vol doet en vaat over elkaar heen zet. Het water en de sproeiarmen kunnen anders niet overal bij.

Tip 2: check de sproeiarmen

De sproeiarmen zorgen ervoor dat het water in verschillende richtingen wordt rond gesproeid tijdens het wasprogramma. Wanneer deze vies zijn of vastzitten kunnen deze het water niet goed verspreiden. Controleer of er geen vuil of resten op de sproeiarmen zitten en of ze niet tegen de vaat aantikken.

Tip 3: aanvullen van zout en spoelglans

Veel vaatwastabletten bevatten al zout en spoelglans. Dit is echter niet voldoende, omdat het zout en de spoelglans nodig zijn nadat de tablet al is weggespoeld. Zorg er daarom voor dat het zout en glansspoelmiddel ook in de machine is aangevuld. In de handleiding van uw vaatwasser staat hoe dit moet en welke hoeveelheden u kan aanhouden.

Tip 4: reinig de vaatwasser

Met enige regelmaat heeft uw vaatwasser een reinigingsbeurt nodig. Zo maakt de machine de vaat beter schoon en verlengt u de levensduur ervan. Maak daarom regelmatig de filter en rubbers schoon en ontkalk het apparaat minimaal 2 keer per jaar. Zo blijft ook uw vaat beter schoon.

Tip 5: gebruik het voorspoelprogramma

Bij sommige afwasmachines zit er een voorspoelprogramma op. Hiermee wordt uw vaat beter schoon. Uw kan het programma aanzetten met extra vaatwasmiddel of -poeder voor een nog beter resultaat. Controleer de handleiding hoe u dit doet.

Tip 6: het juiste programma voor uw vaat

Pas het wasprogramma dat u kiest aan aan uw vaat. Heeft u vaat met aangekoekt vuil? Kies dan voor een intensief programma. Heeft u alleen kopjes en bekertjes? Kies dan een korter programma. Gebruikt u vaak korte programma’s met een lage temperatuur? Zet dan af en toe een programma aan met hogere temperatuur om de filters, leidingen en binnenruimte schoon te houden. Sommige vaatwassers hebben hier een speciaal programma voor.

Bent u op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Bekijk dan ons ruime assortiment vrijstaande vaatwassers en ingebouwde vaatwassers of kom langs in een van onze winkels voor persoonlijk advies.