De vaatwasser ontkalken doet u zo

De vaatwasser regelmatig ontkalken om kalkaanslag op de vaat en in de machine en leidingen tegen te gaan. Hiervoor gebruik je speciaal reinigingsmiddel samen met een heet programma. Wij leggen u graag in 5 stappen hoe u de vaatwasser ontkalkt.

In 5 stappen uw vaatwasser ontvetten

  • Stap 1: haal de afwasmachine leeg
  • Stap 2: zet een zo heet mogelijk programma aan
  • Stap 3: open na 30 minuten de klep
  • Stap 4: verdeel het ontkalkingsmiddel
  • Stap 5: programma hervatten

Stap 1: haal de afwasmachine leeg

Zorg dat de vaatwasser leeg voordat u begint met het reinigen. Check daarnaast de filter, omdat hier etensresten en vuil in kan zitten. Indien nodig haal de filter leeg en spoel deze voorzichtig af. Zo voorkomt u dat de resten tijdens het ontkalken in de afwasmachine terecht komen.

Stap 2: zet een zo heet mogelijk programma aan

Zet een zo heet mogelijk afwasprogramma aan. Veel vaatwassers hebben een intensief programma van 70 graden Celsius of een machinereinigingsprogramma. Mocht uw afwasmachine deze programma’s niet hebben kies dan voor het automatische programma. Deze zijn 65 graden Celsius en ook zeer geschikt. Doe geen vaatwasmiddel of andere schoonmaakmiddelen in de machine.

Stap 3: open na 30 minuten de deur

Zodra het programma 30 minuten bezig is kan u de deur openen. Doe dit voorzichtig op een kiertje om te voorkomen dat er water ontsnapt. Het programma zal pauzeert automatisch en het water loopt dan weg.

Stap 4: verdun en verspreid het ontvettingsmiddel

Verdeel het ontkalkingsmiddel over de gehele bodem van de machine. Hoeveel u moet gebruiken is afhankelijk van het middel. De zakjes per beurt mag u volledige gebruiken. Bij de potten ontkalker leest u op het etiket hoeveel gram u mag gebruiken. Let op dat u ontkalkingsmiddel gebruikt dat geschikt is voor uw vaatwasser. Andere middelen zoals schoonmaakazijn en baking soda kunnen de rubbers van de machine beschadigen.

Stap 5: programma hervatten

Sluit de deur van de vaatwasser en het programma zal zich hervatten. Laat de machine de rest van het programma draaien. Het ontkalkingsmiddel verspreid zich op deze manier goed door de gehele machine. Wij raden u aan 2 keer per jaar de machine te ontkalken.

Op zoek naar reinigingsmiddel voor de vaatwasser? Check ons assortiment aan vaatwasser toebehoren of kom langs in een van onze winkels.