Uw vaatwasser reinigen

U trekt de deur van uw vaatwasser open en merkt op dat de vaat niet helemaal schoon is of ruikt een onaangename geur. Dit zijn twee kenmerken die aangeven dat uw vaatwasser aan een reinigingsbeurt toe is. Lees bij Eldi over de 7 tips die bij het reinigen van uw vaatwasser helpen.

7 tips om uw vaatwasser optimaal te reinigen

  • Tip 1: zorg dat de filter schoon is
  • Tip 2: zorg voor schone sproeiarmen
  • Tip 3: maak de deur en de -rubbers schoon
  • Tip 4: ontkalk uw vaatwasser
  • Tip 5: maak gebruik van reinigingsmiddel
  • Tip 6: zet een heet programma aan
  • Tip 7: hanteer een verfrisser

Tip 1: zorg dat de filter schoon is

Wat doet een filter? Een filter zorgt ervoor dat etensresten niet in de pomp van uw vaatwasser terecht komt. Wanneer u deze niet regelmatig reinigt, kunnen deze etensresten voor een onaangename geur zorgen. Het is dus van belang dat deze regelmatig wordt gereinigd, maar hoe doet u dat? Maak de filter los (hanteer hiervoor de handleiding) en houdt hem onder de kraan om met water en een afwasborstel af te spoelen. Waar de filter in zit, het filtercompartiment, kunt u met een spons schoonmaken. Wanneer u klaar bent kan de filter weer op zijn plek teruggeplaatst worden.

Tip 2: zorg voor schone sproeiarmen

In de sproeiarmen kunnen vuilresten ophopen. Wanneer dit gebeurt, kan de vaatwasser niet meer optimaal het water verdelen. Om dit tegen te gaan haalt u de sproeiarmen los en maakt u de gaten vrij van vuilresten. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld met een dun en scherp voorwerp door de gaten heen te prikken. Daarna kunt u de sproeiarmen onder de kraan afspoelen en weer terug plaatsen.

Tip 3: maak het deurrubber schoon

U kunt de deur en de deurrubbers met schoonmaakmiddel en een doekje schoonmaken. Zorg er wel voor dat u tussen alle randen met uw schoonmaakdoek goed bij kan. Wanneer u met het sopje klaar bent, maakt u daarna alles nog een keer met een droge doek droog.

Tip 4: ontkalk uw vaatwasser

Kalkvorming in uw vaatwasser is niet tegen te houden, maar wel te onderhouden. Kalkvorming bouwt zich namelijk in de leidingen van uw vaatwasser op en creëert een kleine laag op het verwarmingselement. Door één keer per jaar uw vaatwasser te ontkalken, zorgt u ervoor dat de vaatwasser goed blijft doorlopen. Hoe doet u dit? U kunt hiervoor soda, azijn of ontkalkingsmiddel gebruiken. Het is hierbij wel belangrijk om de juiste dosering te hanteren. Wanneer u te veel gebruikt, brengt u schade aan.

Tip 5.: maak gebruik van reinigingsmiddel

Door reinigingsmiddel te gebruiken, kunt u onderdelen die niet makkelijk te bereiken zijn, toch nog reinigen. U kunt hierbij denken aan de leidingen. Zo wordt de vaatwasmachine van binnenuit ook schoongemaakt. Bekijk al onze toebehoren voor een vaatwasser hier.

Tip 6: zet een heet programma aan

Wanneer u vaak gebruik maakt van korte programma’s of wasbeurten op lage temperatuur, dan raakt de binnenruimte sneller vies. Om dit te verminderen kunt u zo af en toe een heet programma aanzetten. Hierdoor laat u de vaatwasser weer een keer goed doorspoelen. Bij de wat geavanceerdere vaatwasser kunt u zelfs een reinigingsprogramma kiezen.

Tip 7: hanteer een verfrisser

Heeft u de vorige 6 tips opgevolgd en merkt nog steeds dat uw vaatwasser een onaangename geur bevat? Dan kunt u als laatste redmiddel een verfrisser of neutraliser in de vaatwasser plaatsen. Door deze aan de binnenkant op te hangen, wordt de stinkende geur verbloemd.

Wanneer u de vaatwasser niet elke dag gebruikt, is dit ook een goede tip om de stinkende geur tegen te gaan. 

Persoonlijk advies in één van onze winkels

Heeft u na het lezen nog vragen met betrekking tot het reinigen van uw vaatwasser? Stel dan uw vragen in één van onze winkels of neem contact op