Verschil tussen OLED en QLED televisies

Als u op zoek bent naar één van de beste tv’s van het moment, dan komt u al snel uit bij een OLED of QLED tv. Het lijkt alsof deze technieken vergelijkbaar zijn doordat de nemen vrij overeenkomen.

Echter, verschillen deze technieken totaal van elkaar. Eldi heeft de grootste en belangrijkste verschillen op een rij gezet en vergelijkt de twee technieken met elkaar. Zo kunt u op basis daarvan eenvoudig uw keuze maken voor uw nieuwe televisie.

Eigenschappen OLED televisies

OLED is een relatief nieuwe technologie die gebruik maakt van zelf oplichtende diodes (kleine lampjes). Hierdoor is achtergrondverlichting niet meer nodig, waardoor OLED tv-schermen nog dunner zijn dan lcd-schermen.

De beeldelementen (pixels) in OLED-schermen stralen zelf licht uit, waardoor een zeer hoog contrast mogelijk is. Hierdoor is het verschil tussen wit en zwart erg groot en wordt er meer detail waargenomen in lichte en donkere delen van het beeldscherm.

Daarnaast is de kleur- en snelheidsweergave geavanceerder dan de huidige LCD/LED-schermen. Dit alles zorgt voor een uitstekende beeldkwaliteit met ongelooflijke details, prachtige kleuren en een zeer goed contrast. Daarnaast hebben OLED tv’s brede kijkhoeken en zijn ze energiezuinig.

Eigenschappen QLED televisies

Na LCD- en LED-tv’s introduceerde Samsung in 2017 nieuwe technologie: QLED-tv. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode, het OLED-equivalent van Samsung.

Het scherm is bedekt met een laag nano kristallen die van kleur veranderen bij blootstelling aan licht, wat resulteert in een veel breder kleurengamma. Daarnaast hebben QLED tv’s een hoge helderheid waardoor het beeld ook bij veel omgevingslicht goed blijft.

Conclusie verschillen OLED en QLED

De grootste verschillen tussen OLED en QLED tv’s zitten in de volgende punten.

OLED-tv’s gebruiken geen achtergrondverlichting. Elke pixel straalt zijn eigen licht uit. QLED tv’s gebruiken net als led tv’s achtergrondverlichting. Dit zorgt ten alle tijden voor heldere kleuren en is dus handig wanneer je tv kijkt in een kamer met veel zonlicht.

Licht van QLED-tv’s gaat ook door een laag nano kristallen, wat resulteert in veel levensechtere kleuren OLED-tv’s. Aan de andere kant is OLED-contrast sterker dan QLED in zowel donkere als lichte beelden. Dit komt doordat de pixels volledig gesloten kunnen worden. Zwart is hiermee echt zwart.

Advies van Eldi

Wilt u de verschillen tussen OLED en QLED televisies graag in het echt bekijken. Kom dan zeker langs in één van de winkels van Eldi. Hier staan onze experts ook voor u klaar om overige vragen te beantwoorden. Ook kunt u hier alle OLED en QLED televisies van Eldi bewonderen alvorens een beslissing en een aankoop te maken.

Heeft u een vraag, maar wilt u deze graag online kwijt. Ga dan naar onze contactpagina op de website en wij geven zo snel mogelijk een passend antwoord op uw vraag.