Wasmachine lekt

Wat doe ik als mijn wasmachine lekt?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat uw wasmachine lekt. Het is belangrijk dat u eerst bepaalt waar de lekkage zich bevindt. Op deze manier kunt u de lekkage eenvoudig en snel aanpakken. We hebben in dit artikel omschreven welke soort lekkages er zijn en wat u moet doen als uw wasmachine lekt.

De aan- of afvoer lekt

Controleer of de aan -en afvoerslang aan beide kanten goed vast zitten. Als de slangen allebei goed vast zitten dan kan het zijn dat de slang beschadigd is. Loop de gehele slang na. Is er een beschadiging? Het is belangrijk dat u de slang zo snel mogelijk vervangt!

De afvoerpijp lekt

Lekt tijdens het afpompen van uw wasmachine water? Het is mogelijk dat de afvoerslang te diep in de afvoerpijp zit. Zet een emmer onder de afvoer om vuil en water op te vangen. Het is belangrijk dat de afvoerslang niet dieper dan 15 centimeter in de afvoer zit. Een steunbeugel zorgt ervoor dat de slang niet te diep gaat zitten.

De deur van uw wasmachine sluit niet goed

Wanneer er water aan de voorkant van de deur lekt, is de kans groot dat er wasgoed tussen de deur en de trommel zit. Dit zorgt ervoor dat er water lekt via de voorkant in de bodemlade. Om dit op te lossen zet u de wasmachine uit, draait u de watertoevoer dicht en trekt u de stekker uit het stopcontact. Aan de achterzijde legt u een handdoek neer. Hierna kantelt u de wasmachine naar achteren en houdt deze in positie voor 40 seconden. Zet de wasmachine weer op de grond. Als laatste haalt u het wasgoed uit de wasmachine.

Afvoer verstopt

Wanneer uw afvoer verstopt is, maakt u de sifon schoon. Plaats een emmer onder de sifon. Laat het vuil en water uit de sifon lopen. U kunt de sifon weer aansluiten. Hierna vult u een emmer met een pak soda en kokend water. De afvoerslang mag uit de afvoer worden gehaald. Hier schenkt u het sodawater in met behulp van een trechter. Nadat u een paar minuten hebt gewacht, giet u water door de afvoer. Als dit niet het geval is, kunt u een trekveer gebruiken.

De wasmiddellade lekt

Wanneer de wasmiddellade lekt, is er waarschijnlijk wasmiddel opgehoopt in de lade. Dit lost u gemakkelijk op door het schoonmaken van de wasmiddellade. Haal de lade uit de wasmachine en maak deze onder de kraan schoon met een sponsje.

Scheur in de manchet

De reden van de lekkage kan ook zijn dat de manchet stuk is. De manchet is de rubberen, grijze ring bij de rand van de wastrommel. Wanneer er een scheur in de manchet zit, kunt u best contact opnemen met de leverancier van uw wasmachine.

Water uit de onderkant van de wasmachine

Wanneer er water uit de onderkant van de wasmachine lekt, kan het zijn dat de afvoerfilter niet goed dicht zit. Controleer het afvoerfilter rechts onderin de machine. Hiervoor opent u het klepje en draait u het filter stevig vast. Daarnaast is het ook mogelijk dat er een lekkage binnen in de automaat zit. Wanneer een wasmachine geen bodemsensor of overloopbeveiliging heeft, stopt de aanvoer van het water niet vanzelf. Draai daarom zo snel mogelijk de kraan dicht en haal de stekker van de wasmachine uit het stopcontact. Hierna neemt u contact op met de leverancier van uw wasmachine.

Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk ons ruime aanbod wasmachines. Mocht u onze producten liever fysiek zien of heeft u vragen? Kom dan langs in één van onze winkels of stel uw vraag via onze contact pagina.