Wasmachine maakt herrie

Wiebelend geluid: uw wasmachine waterpas zetten

Wanneer uw wasmachine een wiebelend geluid maakt, controleer dan of deze waterpas staat. Dit doet u door middel van een waterpas op de bovenkant van de wasmachine te plaatsen. De luchtbel moet tussen de 2 streepjes zitten. Wanneer dit niet zo is, draait u aan de stelvoetjes aan de onderkant van de wasmachine. Het is belangrijk dat de moeren stevig zijn aangedraaid. De mogelijkheid bestaat dat de moeren na verloop van tijd losser gaan zitten. Dit komt door het centrifugeren. Daarnaast speelt de ondergrond van jouw wasmachine ook een grote rol.

Trillende herrie: verdeel uw wasgoed

De kans is groot dat wanneer uw wasmachine trilt, de trommel te vol zit met nat, zwaar wasgoed. Doordat de wasmachine vol zit met natte, zware wasgoed ontstaat er meer lawaai. Uw wasmachine kan uit balans raken wanneer al uw zwaar wasgoed aan een kant zit. De oplossing is dan ook om uw was te verspreiden en een deel uit de trommel te halen. Als het goed is ervaart u dan minder lawaai. Een andere oplossing kan het aanpassen van het toerental zijn. Een hoger of lager toerental kan het lawaai verminderen.

Gierende herrie: controleer de lagers

Wanneer uw wasmachine veel lawaai maakt tijdens het centrifugeren en de herrie klinkt als piepend of gierend, kan het zijn dat de lagers zijn versleten. Dit controleert u gemakkelijk door de trommel met de hand rond te draaien wanneer hij leeg is. Gaat dit gemakkelijk? Dan zijn de lagers van uw wasmachine in orde. Als u het draaien ervaart als hobbelig en stroef, is het slim om de lagers te vervangen. Wanneer uw wasmachine in de garantietermijn valt, kunt u contact opnemen met de leverancier. Deze kan de lagers vervangen. Wanneer de garantietermijn is vervallen, kunt u een reparateur bellen.

Bonkende herrie: controleer de lagers

Schrokbrekers en veren verliezen na verloop van tijd hun kracht. Dit zorgt ervoor dat de wastrommel teveel bewegingsvrijheid krijgt en in alle kanten schudt. Het gevolg hiervan is dat de wasmachine een bonkend geluid maakt tijdens het centrifugeren. Dit probleem lost u op door het vervangen van de veren en schokbrekers. Wanneer u nog garantie hebt op uw wasmachine kan dit worden hersteld door de fabrikant. Neem hiervoor contact op met het verkooppunt of de fabrikant van uw wasmachine. Wanneer u geen garantie meer heeft, is het verstandig om een reparateur te bellen.

Onderin tikkende herrie: het filter schoonmaken

Ervaart u tijdens het draaien van een wasprogramma een tikkend geluid? Het kan zijn dat er kleine voorwerpen in de trommel zitten. Wanneer uw wasgoed wordt gewassen kunnen er kleine voorwerpen uit de filter in de trommel terecht komen. Het is daarom verstandig dat u regelmatig de filter van uw wasmachine schoon maakt. Vind u geen kleine voorwerpen in uw filter? Dan is de kans groot dat er een knoop of rits tijdens het wassen tegen de deur van uw wasmachine komt.

Getik uit de waterleiding: waterslagdemper plaatsen

Wanneer u geluid uit de waterleiding hoort, noemen we dit waterslag. Er zit dan te veel lucht in het water. Dit kunt u gemakkelijk herkennen aan gebonk, getril of getik uit de leiding. Door middel van een waterslagdemper kunt u het drukverschil opvangen. U draait de hoofdkraan dicht en draait de watertoevoer van uw wasmachine dicht en weer open. De waterslagdemper plaatst u met een T-stuk tussen de wasmachine en de watertoevoer. Met een stuk afdichtingstape maakt u het T-stuk dicht. Wanneer dit niet lukt of u weet niet hoe het moet, bel dan een loodgieter.

Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk ons gehele aanbod wasmachines. Mocht u onze producten liever fysiek zien of heeft u vragen? Kom dan langs in één van onze winkels of stel uw vraag via onze contact pagina.