Wasmachine pompt niet af

Het kan verschillende redenen hebben dat uw wasmachine geen water meer afpompt. U kan zelf gemakkelijk het probleem achterhalen en oplossen. Wanneer uw wasmachine geen water meer afpompt kan het zijn dat er ook een foutcode op uw display staat. Door middel van het stappenplan hieronder komt u erachter wat er aan de hand is met uw wasmachine en hoe u dit oplost.

Stap 1: de afvoerslang controleren

De afvoerslang controleren is het makkelijkste en eerste wat u doet. Kijk of de afvoerslang voldoende ruimte heeft en er geen knik in de slang zit. Het is belangrijk dat de afvoerbuis niet hoger dan 1 meter boven de wasmachine is geplaatst. Wanneer dit wel zo is, verplaats dan de afvoerbuis. De afvoerslang mag niet te ver in de afvoerbuis zitten. Is dit wel het geval? Verplaats dan de afvoerslang.

Stap 2: de stekker uit het stopcontact halen

Zit het probleem niet in de installatie van de afvoerslang? Haal dan de stekker van uw wasmachine uit het stopcontact. Reinig hierna het filter van de machine. Plaats voor het reinigen een teiltje of handdoek voor de machine. Het water en vuil wat uit de machine komt zal hierin worden opgevangen.

Stap 3: reinig het filter van uw wasmachine

De filter vind u bij de meeste wasmachines rechtsonder achter een klepje. U kunt het filter gemakkelijk verwijderen door er aan te draaien of aan de hendel te trekken. Het filter mag geleegd worden. Daarna kunt u gemakkelijk controleren of er iets vastzit in het filter, zoals een haarspeld of munt. Na het schoonmaken en controleren, mag de stekker terug in het stopcontact. Kies hierna het programma 'centrifugeren/afpompen' of 'centrifugeren'. Wanneer de wasmachine nog steeds niet afpompt, kan u de afvoer ontstoppen.

Stap 4: de afvoer ontstoppen

Wanneer het reinigen van de filter het probleem niet heeft opgelost, is de kans groot dat de afvoer verstopt is. Controleer of de dichtstbijzijnde wc en wasbak doorspoelen. Is dit niet het geval? Contacteer dan een loodgieter. Het probleem bevindt zich hoogstwaarschijnlijk verder in de leidingen. Wanneer de wasbak en wc wel doorspoelen, controleer dan of er een knik zit in de afvoerslang. Ziet u geen vreemde bocht of knik in de afvoerslang? Bekijk dan ons advies voor een verstopte wasmachine.

Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk ons gehele aanbod wasmachines. Mocht u onze producten liever fysiek zien of heeft u vragen? Kom dan langs in één van onze winkels of stel uw vraag via onze contact pagina.