Wasmachine reinigen

Hoe moet ik mijn wasmachine reinigen?

We hebben er allemaal wel eens last van: onfrisse geurtjes in de wasmachine of het gevoel dat u kleding niet helemaal meer schoon en/of wordt. Doordat we uit duurzaamheidsoverwegingen steeds minder vaak heet wassen en meer op lagere temperaturen, krijgen micro-organismen meer kans om in de wasmachine te groeien en deze zorgen voor een onfrisse was. Daarnaast kan een vervuilde wasmachine zorgen voor een niet schone was of langdurende wasprogramma’s. Bekijk hieronder de tips over hoe u hebt best de wasmachine kan reinigen en vieze geurtjes kan verwijderen.

Wasmachine reinigen door middel van een trommelreinigings- of hygiëneprogramma

Sommige wasmachines beschikken over een trommelreinigings- of hygiëneprogramma. Door deze één à twee keer in de maand te doen, blijft de wasmachine vrij van bacteriën en micro-organismen die een vieze geur en vlekken in de was kunnen veroorzaken.

Wasmachine reinigen met een heet wasprogramma draaien

Door eens in de zoveel tijd, zo’n één of twee keer in de maand, een programma op 60 graden te draaien wordt de groei van bacteriën geremd. Doe voor het draaien van het programma wat (oud) wasgoed in de trommel en gebruik waspoeder voor witte was.
U kan ook één keer in de maand een zogenaamde “kookwas” draaien op 90 of 95 graden, zonder wasgoed maar met azijn, soda of een vaatwastablet.

Wasmachine reinigen met natuurazijn

Natuurazijn gecombineerd met de hoge temperatuur van het water lost vet, vuil en kalk op. Giet een scheut natuurazijn in de wasmiddellade en draai het heetste programma (vaak 90 of 95 graden).

Wasmachine reinigen met soda

Soda in combinatie met het hete water heeft eenzelfde werking als natuurazijn. Doe voor een sodareiniging een halve kop soda in de lege wastrommel en draai het wasprogramma.

Wasmachine reinigen met een vaatwastabletten

Vooral om geur en vetresten tegen te gaan kan het gebruik van vaatwastabletten in combinatie met een kookwas goed werken. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade te doen en draai een heet wasprogramma. Dit bestrijd de ontstane vetluis.

Maak het exterieur van de wasmachine schoon

Vieze luchtjes en vuil ontstaan niet alleen in de wasmachine maar ook aan de buitenkant. Het is daarom van belang om ook de buitenkant van de wasmachine regelmatig schoon te maken. Bij het reinigen van het exterieur is het belangrijk om de wasmiddellade aan de binnen- en buitenkant te ontdoen van resten wasmiddel en wasverzachter en goed schoon te maken. Bij de meeste modellen kan deze eruit gehaald worden. Hetzelfde advies geldt voor de rubberen rand rond de trommelingang. Hier hopen zich namelijk ook zeep- en stofresten op die stank kunnen veroorzaken. Maak ook meteen de deur en de scharnieren schoon. Dit kan met een vochtige doek.

Filter schoonmaken

In de filter van de wasmachine kan vuil zich ik ook ophopen en kunnen zeep- en vetresten de watertoevoer verminderen. Haal de filter uit de wasmachine en spoel deze met water en doe de binnenkant hem af met een doek.

Onfrisse luchtjes uit de wasmachine voorkomen

Laat het deurtje van de was machine open

Nadat er een was heeft gedraaid en de was uit de trommel is gehad adviseren wij het deurtje open te laten staan. Op deze manier kan de wasmachine doorluchten en krijgen bacteriën minder kans om te groeien. Zo wordt een onfrisse geur tegen gegaan. Daarnaast kan het ook helpen om de wasmiddellade open te zetten na het draaien van een was. Resten wasmiddel of -verzachter kunnen hierin ook een muffe lucht veroorzaken.

Gebruik niet teveel wasmiddel

Te veel wasmiddel kan zorgen voor het ontstaan van vetluis wat een onfrisse geur kan veroorzaken. Daarnaast betekent meer wasmiddel niet automatisch schonere was. Te weinig wasmiddel, aan de andere kant, zorgt ervoor dat de was niet schoon genoeg wordt of muf blijft ruiken. Op het etiket van uw wasmiddel staat de juiste dosering wasmiddel aangegeven. Wij raden aan dit advies op te volgen.

Benieuwd naar ons assortiment wasmachines? Bekijk ons gehele aanbod wasmachines. Mocht u onze producten liever fysiek zien of heeft u vragen? Kom dan langs in één van onze winkels of stel uw vraag via onze contact pagina.