Wat houdt het energielabel van een wasmachine in?

In maart 2021 hebben alle wasmachines een vernieuwd energielabel. Hier vindt u de energieklasse van uw wasmachine en daarnaast ook het geluidsniveau en programmaduur. Hieronder leggen wij u het energielabel uit.

Waarom is er een nieuw energielabel?

Er zijn nieuwere technieken op de markt gekomen en hierdoor zijn alle wasmachines A+++ of zuiniger. Het is daarom belangrijk dat er meer onderscheid wordt gemaakt tussen de machines. De Europese Unie heeft sinds maart 2021 nieuwe en strengere regels geïntroduceerd.

QR code

Het energielabel bestaat uit verschillende onderdelen. Zo vind u rechtboven een QR code. Wanneer u de code scant met uw telefoon komt u terecht in de database van de Europese Unie. Zo ziet u gemakkelijk alle specificaties van uw wasmachine.

Energieklasse en -verbruik

Voor maart 2021 was de A+++ label het zuinigst. Op de huidige versie zijn er geen plusklassen meer. Dit komt door de strengere regels vanuit de Europese Unie. De labels bestaan nu uit A tot en met G. Label A is de zuinigste optie. Wanneer uw wasmachine van voor maart 2021 is, wil dit niet zeggen dat deze minder zuinig is. De regels en eisen voor een klasse zijn enkel strenger geworden.

Vulgewicht

Het vulgewicht van uw wasmachine staat afgebeeld op het label. Dit geeft aan hoeveel kilogram wasgoed er in de trommel past. We raden u de volgende capacititeit vulgewicht aan:
1-2 personen een vulgewicht van 7 kilogram
3-4 personen een vulgewicht van 8 kilogram
5 of meer personen een personen vulgewicht van 9 kilogram

Programmaduur

De programmaduur van uw wasmachine staat omschreven op het energielabel. Hierbij moet u uitgaan van een Eco 40-60 programma. Dit wasprogramma hebben tegenwoordig alle wasmachines. Het wasprogramma is geschikt voor katoenen was wat normaal bevuild is.

Waterverbruik

Het waterverbruik vanuw wasmachine is berekent en staat oook omschreven op het energielabel. Het watervebruik houdt de hoeveelheid water in die jouw wasmachine verbruikt per wasbeurt.

Centrifugeresultaat

Op het einde van het wasprogramma centrifugeert uw wasmachine het wasgoed. Hierdoor hoeft uw was minder lang te drogen. Wanneer uw wasmachine valt onder de klasse A, zal uw was het droogst uit de trommel komen. Het toerental heeft invloed op hoe goed uw wasmachine centrifugeert. Wanneer uw machine een toerental van 1.600 heeft, centrifugeert hij het beste.

Geluidsniveau

Benieuwd naar hoeveel geluid uw wasmachine maakt? Kijk dan naar het geluidsniveau. Wanneer u een wasmachine wilt die weinig lawaai maakt, dan kan u het beste gaan voor een machine met een laag aantal decibel. Een extra stille wasmachine behaald 71 decibel of zelfs minder.

Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk ons gehele aanbod wasmachines. Mocht u onze producten liever fysiek zien of heeft u vragen? Kom dan langs in één van onze winkels of stel uw vraag via onze contact pagina.