Wat is de beste temperatuur voor een koelkast?

Door een te hoge temperatuur bederft de inhoud van de koelkast. Bij een te lage temperatuur ontvang u torenhoge energierekeningen. Maar wat is dan de optimale temperatuur voor de koelkast?

Wat is de ideale temperatuur voor de koelkast?

De optimale temperatuur voor een koelkast is 4°C. Een constant behoud van de juiste temperatuur in de koelkast remt de groei van schimmels en bacteriën en verlengt de houdbaarheid van de inhoud.

Een te hoge koelkasttemperatuur (boven de 6°C) stimuleert de groei van schimmels en bacteriën als salmonella en listeria. Dit vergroot de kans op voedselvergiftiging vergroot. Daarnaast zorgt een warme koelkast er ook voor dat de inhoud minder lang houdbaar zijn. De kans op voedselbederf is dus groot, wat zorgt voor onnodig voedselverspilling. Dit raakt zowel het milieu als de portemonnee.

Een te lage koelkasttemperatuur, aan de andere kant, kan men ook in de portemonnee voelen. Voor het halen van temperaturen onder de 4°C verbruikt de koelkast meer energie. Lagere temperaturen remmen wel de groei van bacteriën en schimmels, maar vergroten wel de kans van ijsvorming in de koelkast. Op zijn beurt kan het bevriezen van de inhoud van de koelkast ook zorgen voor voedselverspilling omdat sommige etenswaren, zoals zuivel en groente, niet meer goed zijn nadat ze bevroren zijn geweest. Des te meer reden de koelkasttemperatuur optimaal in te stellen.

Juiste temperatuur instellen

Omdat een koelkast regelmatig open en dicht gedaan wordt, wil de temperatuur nog wel eens variëren. Zo lang de temperatuur ingesteld is op 4°C, zal de temperatuur rond de 4°C blijven.
Echter, hoe de juiste koelkasttemperatuur ingesteld kan worden verschilt per model koelkast. Jonge koelkasten maken vaak gebruik van een digitale display, terwijl minder moderne koelkasten vaak gebruik maken van een schakel met vijf verschillende standen. In de laatste vorm houdt een hogere stand een lagere temperatuur in.

Bij twijfel over de juiste instelling is het raadzaam om de handleiding van de koelkast te raadplegen of de koelkast nét iets lager in te stellen. Ondanks dat dit mogelijk zorgt voor meer energieverbruik dan “nodig”, is dit nog altijd goedkoper dan de onvoorziene kosten van het weggooien van eten.

Koelkasttemperatuur meten

Om zeker te weten wat de temperatuur van de koelkast correct is ingesteld, kan deze ook gemeten worden. Omdat de moderne koelkasten vaker een display hebben kan de temperatuur afgelezen worden. Is dit niet het geval? Dan kan u met een speciaal ontwikkelde koelkastthermometer de temperatuur meten.

Een groot deel van de koelkasten functioneren op basis van een traditionele compressor die aangaat in koelcycli. Hierdoor kan de temperatuur in de koelkast fluctueren. Daarom is de meest betrouwbare manier om de temperatuur van de koelkast te meten met behulp van een thermometer in een glas water. De temperatuur van de etenswaren is namelijk constanter dan die van de lucht in de koelkast. Moderne koelkasten met een inverter motor hebben hier geen last van.

Temperatuurzones in de koelkast

Niet alle koelkasten circuleren de lucht in de koelkast. Hierdoor is de temperatuur in de koelkast niet overal gelijk. Warme lucht stijgt op, ook in de koelkast. Derhalve is de temperatuur bovenin de koelkast ook hoger dan onderin. Echter is dit alleen van toepassing op een koel-vriescombinatie als het vriesgedeelte onder het koelgedeelte is. Een andere factor dat meespeelt is de soort “motor” zoals hierboven beschreven. Het plaatsen van “nieuwe”, relatief warme etenswaren heeft ook impact op de koelkast temperatuur. Kortom, de temperatuur in de koelkast is niet overal gelijk. Meet daarom op verschillende plekken in de koelkast de temperatuur en past de plaatsing van u etenswaren hierop aan.

Temperatuur vriesvak

Voor het vrieszak is de ideale temperatuur -18°C. Dit is de optimale temperatuur om diepvriesproducten te conserveren zonder te veel energie te verbruiken.

De meeste koel-vriescombinaties beschikken niet over een gescheiden koelsystemen waardoor de temperatuur van de twee delen niet los van elkaar ingesteld worden. Het voordeel van koel-vriescombinaties met gescheiden koelsystemen is dat deze los van elkaar ingesteld of zelfs uitgeschakeld kunnen worden.