Wat is HDMI 2.1 kabel?

Sinds kort is de nieuwste versie van de HDMI kabels uitgebracht, namelijk de HDMI 2.1 kabel. In vergelijking met de vorige versies: HDMI 1.4 of HDMI 2.0, heeft de HDMI 2.1 een hoogwaardigere beeld en geluidsignaal, daarnaast beschikt de HDMI 2.1 ook over meer bandbreedte. Hieronder vertellen wij alles wat u moet weten over de nieuwe HDMI 2.1.

Meer bandbreedte

De data die door een HDMI kabel vloeit wordt aangeduid in gigabytes per seconde, ook wel Gbps. Een HDMI 1.4 kabel ondersteund 10,2 gigabytes per seconde, een HDMI 2.0 18 gigabytes en een HDMI 2.1 maar liefst 48 gigabytes. Er wordt dus 3 keer zo veel data verwerkt in de HDMI 2.1 ten opzichte van de HDMI 1.4.

Belangrijke voordelen van de HDMI 2.1 kabel

Met behulp van de grotere hoeveelheid bandbreedte, wordt het beeld- en geluidsignaal verbeterd. Zo ondersteund de HDMI 2.1 kabel betere kwaliteit beeldsignalen en een hogere verversingssnelheid. Zo kan een HDMI 2.1 kabel niet alleen 4K beelden met 100 hertz weergeven, maar ook 8K beelden met 50 hertz. Waar een HDMI 2.0 slechts 4K beeld met 50 hertz kan weergeven.

Alle voordelen

  • HDMI eARC
  • Dynamische HDR
  • 4K beeld met 100 hertz
  • 8K beeld met 50 hertz
  • Game Mode Variable Refresh Rate

Waar moet u over beschikken

Wanneer u een HDMI 2.1 kabel wilt kopen moet u rekening houden dat uw tv en de aangesloten bron zoals een Playstation 5, Xbox Series X of andere console de aangesloten bron kan ondersteunen. De connector van de HDMI 2 en HDMI 2.1 hebben dezelfde grootte en passen daarom ook op dezelfde aansluiting. Echter geeft de televisie met behulp van de sticker aan tot welke beeldkwaliteit en hoeveelheid hertz het apparaat ondersteund wordt.

Hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste televisie? Bekijk ons volledige advies van televisies! Of neem contact met ons op of kom langs in een van onze winkels.